De filmsector beschikt over een nieuw Box Office systeem

17/12/2009 14:14

Association Belge des Distributeurs de Films

Onder de impuls van de leden van de Vereniging van Filmdistributeurs van België treedt in januari 2010 een nieuw systeem in werking voor het verzamelen van de cijfers van bioscoopbezoek.

De vereniging wil hiermee een einde maken aan een situatie waarbij de Belgische bioscoopindustrie het al bijna een jaar zonder enige vorm van centraal marktdata beheer moet stellen. Met de keuze voor het MaccsBox systeem, waarvoor VFDB zich financieel garant stelt, wil de vereniging van distributeurs zich voorbereiden op de toekomst en dit naar analogie van onze omliggende landen.

Het MaccsBox systeem zal op termijn worden uitgebouwd tot een algemene en performante databank dat een doorstroomsysteem zal zijn voor de professionelen uit de sector. Het zal bijdragen tot de vereenvoudiging van de gegevensuitwisseling alsook van de accuraatheid ervan.

MaccsBox is voorbehouden voor de professionelen uit de sector en zal het tevens mogelijk maken een zeer performante databank over films aan te leggen.

Het beheer van MaccsBox wordt waargenomen door SICR-ICDO (Service Interprofessionnel de Controle des Recettes -Interprofessionele Controledienst voor Ontvangsten) teneinde de neutraliteit van de gegevensbank te garanderen.

MaccsBox is een programma dat ontwikkeld is door MACCS International bv (www.maccs.com), een onderneming gespecialiseerd in softwaretoepassingen voor de filmdistributiesector. Haar meer dan 15-jarige ervaring in het domein vormt een troef voor de sector. MaccsBox functioneert reeds enkele jaren in Nederland, waar het ontwikkeld werd voor de ganse sector in gevolge een gezamenlijke opdracht van de Nederlandse federaties van bioscoopuitbaters (www.nvbinfocentrum.nl) en distributeurs (www.filmdistributeurs.nl). Beide laatstgenoemde partijen ervaren het systeem als doeltreffend.

Michael Lambrechtsen, directeur van de NVF zegt: "De NVF is erg tevreden over MaccsBox. Het stelt ons en onze leden in staat sneller, efficiënter en goedkoper te werken dan zonder MaccsBox. Door de uitstekende samenwerking met de NVB en alle exploitanten beschikt de hele Nederlandse filmbranche over accurate branche statistieken en verloopt de administratieve en financiële afwikkeling van boekingen voor alle partijen veel beter dan vroeger".

De filmdistributeurs die bij de VFDB aangesloten zijn vertegenwoordigen bijna 90 % van de markt voor de distributie van cinematografische werken in België en in Luxemburg.

De leden van de VFDB (www.abdf-vfdb.be) zijn: A-Film, Belga Films, Benelux Film Distributors, Cinéart, Kinepolis Film Distribution, Paradiso Filmed Entertainment, Sony Pictures Release, 20th Century Fox International, Universal Pictures International Belgium en Walt Disney Studios Motion Pictures.

Contactpersoon: ABDF-VFDB, M.A. Vander Elst, 02/649 33 10

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel