Ingezonden persbericht

Karel Verboon wint Fiep Westendorp Wisseltrofee Illustreren

Woensdagmiddag 16 december vond de feestelijke finale plaats van de Fiep Westendorp Wisseltrofee Illustreren. In Jeugdtheater De Krakeling kwamen de 14 finalisten, een aantal vertegenwoordigers van de stadsdelen en familie en vriendjes bijeen voor de allerlaatste ronde. Karel Verboon van de 7e Montessorischool uit Slotervaart is tot winnaar van de Fiep Westendorp Wisseltrofee Illustreren 2009 uitgeroepen.
Hij kreeg voor ¤ 300,- aan tekenspullen. Zijn school ontving de grote wisselbeker en zijn klas mag een software pakket t.w.v. ¤.500,- kopen. Mirry van Doorn, beleidsadviseur Kunst en Cultuur van Stadsdeel Slotervaart nam de prijs van ¤ 5.000,- in ontvangst. Deze mag het stadsdeel Slotervaart besteden aan een kinderproject naar keuze.

Davit Alvarez Lopez van de Bos en Lommerschool (Bos en Lommer) won de tweede prijs bestaande uit een bon van ¤ 150,-, terwijl Eila van Stipriaan van de Dr. Rijk Kramerschool (Westerpark) de derde prijs in de wacht sleepte. Zij mag voor ¤ 75,- tekenspullen aanschaffen. De tekeningen van de winnaars komen op www.fiepwestendorp.nl

Alle kinderen van groep 8 die van tekenen houden, konden meedingen naar de Fiep Westendorp Wisseltrofee Illustreren. In Amsterdam waren alle basisscholen uitgenodigd om de beste tekenaar af te vaardigen naar de halve finales, waarin van elk stadsdeel de beste werd gekozen voor de finale. De finalisten kregen wederom een verhaaltje voorgelegd waarbij ze een illustratie moesten maken. Hiervoor kregen ze een uur de tijd.
De jury, bestaande uit de illustratoren Dick Valenteijn (voorzitter), Ted van Lieshout, Marieke van Ditshuizen en Steffie Padmos, kozen de uiteindelijke winnaar.

De finale vond plaats op 16 december, de woensdag die het dichtst is bij de verjaardag van Fiep Westendorp: 17 december.

Fiep Westendorp
De eerste publicatie van Sophia Maria (Fiep) Westendorp dateert uit 1937.
Ze is vooral bekend door haar jarenlange samenwerking met Annie M.G. Schmidt met wie ze in 1947 bevriend raakte. Zo verschenen haar tekeningen bij de verhaaltjes van Jip en Janneke vanaf 1952 in Het Parool. Gevolgd door illustraties bij Pluk van de Petteflet, Otje en Floddertje. Toch bestaat het oeuvre van Fiep voor meer dan 90% uit werk dat zij voor anderen maakte.
Vanaf 1958 bracht ze ook de poezen Pim en Pom tot leven gebaseerd op de verhaaltjes van Mies Bouhuys. Fiep Westendorp en Mies Bouhuys kenden elkaar al lang omdat ze allebei voor de Vrouwenpagina én de Kinderpagina van Het Parool werkten.
In 1997 ontving ze het Oeuvre Penseel, een eenmalige prijs, speciaal voor haar, in het leven geroepen door de Stichting voor Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek (CPNB). Fiep Westendorp overleed in 2004 op 87-jarige leeftijd. Bij haar overlijden heeft Fiep Westendorp de rechten op haar werk nagelaten aan de Fiep Westendorp Foundation.

De Fiep Westendorp Foundation
De Fiep Westendorp Foundation (FWF) heeft als voornaamste doel plezier te brengen in het leven van vooral die kinderen, die daarvan wel iets extra's kunnen gebruiken. Daarmee vervult zij een belangrijke wens van de illustratrice. De FWF doet dat vooral door gebruik te maken van de illustraties van Fiep Westendorp. Zo heeft de FWF in twintig kinderziekenhuizen of kinderafdelingen van algemene ziekenhuizen een Fiepspeelhoek geplaatst. Een aantal Blijf van m'n Lijfhuizen heeft een Fiep-speelgoedbank, gevuld met allerlei Fiep-speelgoed ontvangen. In het voorjaar van 2006 gingen 250 Fiep-tekenkisten met teken- en schilderspullen naar Bosnië. Ook heeft zij een Fiep Westendorp Beurs ingesteld voor veelbelovende jonge illustratoren. De winst die wordt gemaakt met merchandising, boeken en DVD's gaat naar de FWF.