Ingezonden persbericht

Waardevolle Publicaties Krijgen Tweede LevenKunstpedia

Kunstpedia is met ruim 500 artikelen wereldwijd de grootste gespecialiseerde on-line kennisbank met een rijke diversiteit aan gedegen artikelen over beeldende en toegepaste kunst van voor 1920.

Kunstpedia is begin 2008 gestart en heeft inmiddels een vast positie weten te bemachtigen tussen de overvloed aan gedegen en minder betrouwbare informatie bronnen over kunst en de kunstnijverheid van voor 1920. De on-line kennisbank is een platform voor informatie in de vorm van artikelen, video's en Podcast's. De artikelen worden aangeleverd door verzamelaars, kunsthistorici, musea, kunst galerieën en antiquairs.

Een Tweede Leven
In het verleden zijn er talloze waardevolle tijdschriften uitgegeven die na verloop van tijd zijn ophouden te bestaan. Kunstpedia heeft de ambitie om deze verloren geganen publicatie nieuw leven in te blazen en beschikbaar te stellen aan een breed publiek. Het begon met 'The Map Collector', een Engelstalig tijdschrift over historische cartografie dat opgehouden is te bestaan in 1996 Vervolgens verkreeg Kunstpedia toestemming van de gerenommeerde kunsthandel Hoogsteder & Hoogsteder in Den Haag, om het tijdschrift 'The Hoogsteder Mercury' met artikelen over 16de en 17de eeuwse Vlaamse en Nederlandse meesters, te digitaliseren. Daarnaast zal binnenkort 'My Head Is A Map' beschikbaar gesteld worden.

De publicatie, een bundel essays, dat in 1978 werd uitgegeven te nagedachtenis van R.V. Tooley een gerenommeerde onderzoeker en publicist op het vlak van historische cartografie. Omdat de essays niets van hun waarde hebben verloren, wordt op verzoek van de auteurs de bundel beschikbaar gesteld aan geïnteresseerden.Een bijzonder leuke ontdekkingEen van de hofleverancier van artikelen is de kunsthistoricus en kunsthandelaar Jaap Versteegh van Pygmalion Art. Jaap Versteegh is drukdoende met zijn dissertatie over de beeldhouwster Sara Zwart (1861-1951). Omdat er slechts 10 werken in Nederland bekend waren van deze kunstenares is er een oproep geplaatst op Kunstpedia. Dit heeft geresulteerd in de ontdekking van 4 tot nu toe onbekende werken van de kunstenares. Een dame in de Verenigde Staten van Amerika las de oproep op Kunstpedia en contacteerde Jaap Versteegh. De grootouders van de Amerikaanse eigenares kochten deze beeldjes van Sara Zwart toen zij voor de Tweede Wereldoorlog op het Italiaanse eiland Capri verbleven.

Volume is niet alles bepalend
Groot leveranciers van artikelen verkrijgen al gauw de status van meest populair auteurs. Het Rijksmuseum, de Uzbeekse Elena Neva, Michel Didier en de artikelen van het tijdschrift 'The Map Collector' hebben na enige tijd qua volume veel lezers weten te bekoren. Dat wil echter niet zeggen dat één artikel van één auteur minder mensen zal bereiken. Het mateloos populair artikel 'Medallic History of Religious and Racial Intolerance : Medals as instruments for promoting bigotry' door de Amerikaanse collectioneur Ben Weiss, heeft van zowel gepassioneerde verzamelaars, algemeen geïnteresseerden als wel historici lovende woorden ontvangen, daarmee is het artikel één van de meest gelezen bijdragen.



Ingezonden persbericht