Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens

BZK, VNG en NVVB kiezen voor centraal systeem basisregistratie personen

17 december 2009

De staatssecretaris van BZK, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) hebben besloten dat er één landelijke bron komt voor per gemeente opgeslagen gegevens van de basisregistratie personen. De gemeenten houden hierin de persoonsgegevens van hun inwoners bij. Om de overgang naar dit centrale systeem (Burgerzakensysteem-Kern) makkelijk te laten verlopen, stelt het ministerie ook een lokale versie voor gemeenten beschikbaar. De gemeenten zijn en blijven verantwoordelijk voor de uitvoering van de GBA.

In het Bestuurlijk Akkoord van 5 maart 2009 over de modernisering van de GBA is afgesproken dat een nader besluit moest worden genomen over de positionering van het systeem voor het opslaan en bijhouden van gegevens van de basisregistratie personen, het Burgerzakensysteem-Kern (BZS-K). Daarop heeft Atos Consulting opdracht gekregen om hiervoor een onafhankelijk onderzoek te doen. Het advies van Atos is om naast een centraal systeem ook een lokale versie daarvan ter beschikking te stellen voor gebruik binnen de gemeenten.

Een centraal systeem maakt 7x24 uur plaatsonafhankelijke dienstverlening en optimale gegevenskwaliteit en kostenbesparing voor gemeenten mogelijk. De weg is nu vrij om op volle kracht alle onderdelen van het programma modernisering GBA verder te realiseren.