Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Veilige publieke taak

VPT komt in 2010 naar u toe...

17 december 2009

2009 is een roerig jaar geweest voor het programmateam Veilige Publieke Taak. De media stond vol berichtgevingen over incidenten bij ambulancediensten, politie, openbaar vervoer, jeugdzorg, gerechtsdeurwaarders, burgemeesters en zo kan ik nog wel even doorgaan. Want welke beroepsgroep met een publieke taak is in 2009 niet in het nieuws geweest met weer een incident van agressie en geweld. Een trieste balans van onvoldoende respect voor deze werknemers in dienst en ten dienste van onze samenleving.

Ook politiek gezien was het een roerig jaar; veel (mondelinge) Kamervragen zijn door ons beantwoord. Gelukkig waren er ook vele acties tégen het geweld, georganiseerd door vakbewegingen en soms spontaan door werknemers voor wie de maat echt vol was.

Al deze bewegingen en acties, opgeteld bij de inspanningen die wij vanuit het programma Veilige Publieke Taak doen, hebben wel hun vruchten afgeworpen. Een groot deel van de maatschappij is agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak beu. De rechterlijke macht heeft in een aantal arresten en vonnissen steun gegeven aan de dadergerichte aanpak. `Agressie en geweld is geen onderdeel van het beroep' is mogelijk de meest ondersteunende. Ook het arrest van het Gerechtshof te Amsterdam begin december waarbij geweldplegers tegen werknemers met een publieke taak aanzienlijk hogere straffen tegemoet dienen te zien, is belangrijk voor de steun. Natuurlijk kun je vanuit je beroep met agressie en geweld te maken krijgen, het is en blijft niet normaal. Voor eens en altijd een streep door het credo `het hoort erbij'.

Er zijn verschillende hoogtepunten geweest voor ons als programma. De eerste VPT AWARD is uitgereikt. Voor de tweede keer werd de VPT Beurs georganiseerd. Het enorme enthousiasme bij alle partijen in het veld die ruim 97 aanvragen voor de stimuleringsregeling deden binnenstromen. De unieke afspraken met alle partijen in de Taskforce Openbaar Vervoer. De aanpak in de opsporing en vervolging door politie en Openbaar Ministerie. De 1-meting die een voorzichtige kentering laat zien, zeker ten aanzien van fysiek geweld. Samenwerking met ministeries en daarin draaiende programma's.

2010 wordt een bijzonder jaar waarin het programmateam Veilige Publieke Taak een verandering zal ondergaan. Teamleden VPT kunnen naar u toe komen om te helpen de vraagstukken in de praktijk op te lossen. De meeste aandacht zullen vijf zorgvuldig geselecteerde en landelijk opererende werkgevers zijn die extra ondersteuning en financiën kunnen krijgen. Daarnaast willen we in vier regio's, verspreid over het land, onze ketenaanpak tussen werkgevers, politie en Openbaar Ministerie in de praktijk realiseren. Ook deze kunnen rekenen op extra ondersteuning en financiën. De ervaringen zullen landelijk worden gedeeld.

In 2010 willen we ook gaan bouwen aan andere ondersteuning in uw richting. Ondersteuning in de vorm van kennis en expertise op het gebied van schadeverhaal en het breder maken van een goed veiligheidsbeleid in uw organisatie. Ook hierover komen we met elkaar te spreken. De Helpdesk Schadeverhaal, welke is ondergebracht bij Slachtofferhulp Nederland zal begin 2010 operationeel zijn. U krijgt hierover van ons bericht.

Ook in 2010: de stimuleringsregeling (met weer een hoger bedrag dan oorspronkelijk was voorzien namelijk 1 miljoen), een nieuwe VPT AWARD winnaar en op 7 oktober weer de VPT Beurs.

Kortom: ook in 2010 kunt u weer op onze steun in de aanpak van agressie en geweld rekenen. Fijne dagen!

Sjaak Krombeen programmamanager Programma Veilige Publieke Taak