Ingezonden persbericht

Internationaal kunstenfestival PlazaPlus: Sophie Clements

Explorations in media, art and live performance

Artist in Focus: Sophie Clements

Redenen genoeg om het internationaal kunstenfestival PlazaPlus te bezoeken. Het bomvolle programma van curatoren Wiepko Oosterhuis, Gieske Bienert (programmeurs Plaza Futura) en Olga Mink (gast-curator) bevat uitsluitend vernieuwende kunstenaars, dansers, muzikanten, filmmakers en animatoren. Daarmee ontdekt en verkent het festival in film- en theaterhuis Plaza Futura in Eindhoven de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van nieuwe media, modern theater en hedendaagse film.

Artist in focus gedurende het hele festival is de Engelse Sophie Clements (1978), een visueel kunstenaar die zich met ritmiek, abstractie en op wetenschap geïnspireerde ideeën specifiek concentreert op de relatie tussen beeld en geluid. Op PlazaPlus vertoont ze drie (kunst)werken, waarin de twee 'talen' van beeld en geluid op unieke wijze samensmelten. Donderdag geeft ze met beeld en geluid uitvoerig tekst en uitleg tijdens een exclusieve presentatie van haar eigen filmwerk. Zaterdag laat ze van zich zien en horen tijdens een ultieme live cinema-act met muziek van componist J. Peter Schwalm (bekend van samenwerkingen met o.m. Brian Eno en Jimi Tenor), die speciaal voor de gelegenheid naar Eindhoven komt. Last but not least vallen haar videoinstallaties het hele festival lang te bewonderen in Sophie's room. Daaronder ook haar bekroonde 'Evensong'.

Alleen of in samenwerking met muzikanten maakt Sophie Clements audiovisuele installaties, videoclips, geluids- en filmwerk. Maar ze geeft ook les aan de Royal College of Art, waar ze zelf in 2005 afstudeerde, en Central St Martins in Londen. Vorig jaar nog won ze de prestigieuze Jerwood Moving Image Award.

Curator Wiepko Oosterhuis over Sophie Clements: "Clements ziet kans om in het totaal aan audiovisueel geweld ­ wie maakt tegenwoordig geen gebruik van bewegend beeld?- nog steeds bijzonder subtiel, extra fijnzinnig en bovenal heel origineel te zijn. Ze onderscheidt zich vooral met sterk fysieke elementen, die haar werk letterlijk voelbaar maken. Bovendien is ze ook een zeer divers en veelzijdig artiest; van het stimulerende en dynamische vj'en via de intieme lichtgevoeligheid van haar installaties naar vrolijke drumsolo's op een fiets. Kortom: het is de moeite meer dan waard!"Ingezonden persbericht