Ministerie van Defensie

Periodiek overzicht Afghanistan

17 december 2009, 16.53 uur

Een team van militaire specialisten is deze week op Kamp Holland voor de eerste keer gestart met een terrorismebestrijdingscursus voor officieren van het Afghaanse leger. De zogenoemde Counter Insurgency (COIN) cursus wordt gegeven aan enkele tientallen Afghaanse en Nederlandse officieren van het Operational Mentor and Liaison Team.

Behalve op de basisbeginselen gaat de cursus ook dieper in op de ingewikkelde materie van terrorismebestrijding. De cursus vraagt om een actieve rol van de Afghaanse officieren en hun Nederlandse mentoren. Dit interactieve karakter zorgde voor levendige discussies binnen het leslokaal. De cursus wordt verzorgd vanuit het Counter Insurgency Centre Afghanistan in Kabul. Een Australische onderofficier en een Amerikaanse officier, gesteund door 2 tolken, leiden de tweedaagse cursus.

Mensenrechten centraal

De eerste steen van de nieuwe gevangenis wordt gelegd. - Foto: ministerie van Defensie

Nederlanders en Afghanen hebben afgelopen week in Uruzgan uitgebreid stilgestaan bij internationale mensenrechtendag. In de provinciehoofdstad Tarin Kowt is op 10 december de eerste steen gelegd van een door Nederland gebouwde gevangenis. Ook op de radio werd gesproken over mensenrechten. Nederlanders en Afghanen zijn eensgezind: aan respect voor mensenrechten moet elke dag worden gewerkt.

De gevangenis, met een vrouwenafdeling en een jeugdafdeling, biedt plaats aan in totaal 100 gevangenen. Het complex moet in 2010 gereed zijn en vervangt de huidige, sterk verouderde, gevangenis. Nederlands hoogste civiel vertegenwoordiger in Uruzgan, Michel Rentenaar, verrichtte de laatste symbolische sloopwerkzaamheden aan het oude complex. Vervolgens plaatste hij met de waarnemend commandant van Task Force Uruzgan (TFU), luitenant-kolonel der mariniers Frans van Gool, de eerste steen.

Aanslagen met IED's

Nederlandse militairen patrouilleren in Uruzgan. - Foto: ministerie van Defensie

Patrouilles van de TFU werden driemaal getroffen door een geïmproviseerd explosief (IED), daarbij vielen in totaal 3 gewonden. Eén van hen is voor verdere verzorging terug in Nederland. In de omgeving van Tarin Kowt is een burgervoertuig op een IED gereden. Daarbij is een man om het leven gekomen en raakte een tweede gewond. Hij is overgebracht naar het Role-2 hospitaal op Kamp Holland. Opnieuw werden er afgelopen week een aantal IED's vroegtijdig opgespoord in Uruzgan.

Ongevallen

Een kind is in het Afghaanse Chora aan zijn verwondingen overleden nadat het aangereden was door een TFU-voertuig. Het lichaam is overgedragen aan zijn familie. De toedracht van het ongeluk wordt onderzocht. Vertegenwoordigers van TFU hebben hun medeleven betuigd aan de familie van het slachtoffer.

Bij een ongeval met een voertuig van de TFU is een militair lichtgewond geraakt. Hij is ter observatie één nacht opgenomen in het Role 2 hospitaal.

Raketaanvallen

Kamp Holland was afgelopen week eenmaal doelwit van een raketaanval, daarbij vielen geen slachtoffers. Ook werd een patrouille van de TFU in de Baluchi-vallei beschoten met één raket, daarbij vielen wederom geen slachtoffers.

Noodlanding helikopter

Een Cougar-transporthelikopter (archieffoto). - Foto: ministerie van Defensie

Een Cougar-transporthelikopter van de Nederlandse Air Task Force heeft een harde landing gemaakt in het noorden van de provincie Kandahar. Dit gebeurde nadat er vanaf de grond met kleinkaliberwapens op de helikopter was geschoten. Vermoedelijk is hierbij schade aan het aandrijfsysteem ontstaan. De piloot was genoodzaakt het toestel op een vooruitgeschoven basis snel aan de grond te zetten. Er vielen bij dit incident geen slachtoffers.