Ministerie van Defensie

Hr. Ms. Evertsen zet piraten van boord

17 december 2009, 21.01 uur

De Europese Unie heeft vandaag besloten dat Hr. Ms. Evertsen 13 Somalische piraten moet laten gaan. Deze werden 2 weken geleden aangehouden nadat ze hadden geprobeerd een koopvaardijschip te kapen. De EU heeft sinds de aanhouding tevergeefs getracht een land te vinden dat tot vervolging wilde overgaan.

De Unie heeft hiervoor verdragen met zowel de Seychellen als Kenia afgesloten. Beide landen hebben aangegeven de piraten niet te willen opnemen. Ook Tanzania wil geen berechting uitvoeren, hoewel de piraten opereerden vanaf een vissersschip dat enkele maanden geleden met Tanzaniaanse bemanning werd gekaapt. De zeerovers zijn nu op hun eigen scheepje gezet. Hr. Ms. Evertsen is aansluitend begonnen aan de terugreis richting Nederland.

Defensie betreurt dat het de Europese Unie niet is gelukt om een passende oplossing te vinden voor berechting van deze Somaliërs. "De beslissing tot vrijlating doet echter niets af aan de effectieve wijze waarop het schip en haar bemanning de afgelopen periode heeft geopereerd", aldus minister Eimert van Middelkoop. "Dit besluit mag dan ook op geen enkele wijze worden gereflecteerd op de inzet van de mannen en vrouwen aan boord van de Evertsen. Hun missie is zeer succesvol geweest en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de bestrijding van piraterij voor de kust van Somalië. Na een geslaagde actie hebben ze de piraten 14 dagen onder lastige omstandigheden vastgehouden. Hun aanwezigheid in de Golf van Aden is verlengd om een passende oplossing mogelijk te maken. Ze nu alsnog te moeten laten gaan is frustrerend voor de bemanning. Defensie is trots op hun inzet de afgelopen periode en wenst het schip en haar bemanning een spoedige thuisreis. Ik zal hen zelf samen met hun thuisfront verwelkomen in Den Helder."