GroenLinks in de Europese Unie
Embargo 17 december 2009 23:00 uur

Uitgelekt VN-klimaatdocument schetst zorgwekkende toekomst

Het einde van de klimaattop nadert, maar een bevredigend resultaat lijkt er niet in zitten. Uit een vanmiddag uitgelekt document van de Verenigde Naties blijkt dat de huidige voorstellen van de rijke landen niet voldoende zijn. De temperatuur van de aarde zal stijgen met drie graden. Dat is anderhalf keer zoveel dan wat volgens de wetenschap de grens is om de ernstigste gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan.

Klimaatexpert en GroenLinks-Europarlementatiƫr Bas Eickhout stelt dat de laatste dag aangegrepen moet worden om echte verandering te brengen: "Wanneer de aarde met meer dan twee graden opwarmt zijn de gevolgen desastreus: de zeespiegel stijgt zoveel dat landen als Tuvalu niet meer te redden zijn, de Himalayagletsjer zal verdwijnen en onze voedselvoorziening zal getroffen worden. Er zal dan een klimaatvluchtelingenvraagstuk voor komen te liggen dat zijn weerga niet kent. Het wordt tijd voor echte oplossingen met echte cijfers. Ik vrees dat er vooral een trukendoos van greenwashing gepresenteerd gaat worden."

GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik hoopt ook op een omslag op vrijdag: "De komst van Barack Obama en alle andere regeringsleiders zal hopelijk de impasse kunnen doorbreken. Hoewel vandaag al wel weer wat beweging kwam is het bepaald nog geen trein richting een oplossing van het probleem waarvoor we hier naartoe gekomen zijn. Europa zegt met ons dat leiderschap en snelheid gewenst zijn op deze conferentie: deze cijfers tonen dat wederom aan."

Het uitgelekte document is hier terug te vinden:
http://live.tcktcktck.org/wp-content/uploads/leaked-secritariat-doc-degrees.pdf

GroenLinks doet verslag van COP15 via www.kopenhagenreport.nl en Twitter.

ONDER EMBARGO (tot 23:00 uur hedenavond): Vanavond start GroenLinks met de Groenen in Europaeen grote Twitteractie om Barack Obama aan te sporen tot een doorbraak te komen op de conferentie.