Ingezonden persbericht

Scratch Muziekdagen Leiden 2010

Nieuw initiatief: Koor van de Toekomst

De Stichting Scratch Muziekdagen Leiden komt in februari 2010 met een extra Scratchdag. Samen met enkele middelbare scholen wordt op woensdag 17 februari 2010 in de prachtig gerestaureerde Pieterskerk de eerste scholierenscratch gehouden. De deelnemers aan deze dag, in het Koor van de Toekomst, gaan Händel's Messiah uitvoeren. De scholierendag gaat overigens vooraf aan de vier vaste dagen die in 2010 van 18 tot en met 21 februari georganiseerd worden.

De aanmelding voor de scholen is al van start gegaan. Het was aanvankelijk de bedoeling dat de scholierenscratch uitsluitend voor groepen opengesteld zou worden. Hoewel er op dit moment al zo'n 600 aanmeldingen binnen zijn, kunnen individuele scholieren zich nu ook aanmelden. Jongeren die de Messiah al kennen of thuis kunnen instuderen worden dan ook van harte uitgenodigd zich via de website www.scratchmuziekdagen.eu in te schrijven. Scholieren en jongeren tot en met 25 jaar kunnen zich aanmelden. Begeleiders van een groep mogen uiteraard ook meedoen.

Het wordt een unieke dag omdat:
. de koortribunes uitsluitend gevuld zullen zijn met scholieren;
. er voor het eerst in de geschiedenis van de Leidse Scratchdagen gewerkt wordt met een geheel professioneel orkest;
. onder leiding van dirigent Leo Rijkaart en naast countertenor Sytse Buwalda er voor het eerst een podium geboden wordt aan, via audities geselecteerde, solisten die net afgestudeerd zijn. We introduceren sopraan Reut Rivka Shabi, tenor Scott Wellstead en bas Seung-Taek Lee;
. de Leidse Scratch Muziekdagen met dit alles het grootste Scratchevenement van Europa is en blijft;
. Minister Plasterk een deel van het programma zal meezingen.

De overige stemmen worden vertolkt door de drie winnaars van de auditie.

Het programma voor de andere vier dagen bestaat uit Messiah van Händel op donderdag 18 februari, Krönungsmesse en Requiem van Mozart op vrijdag 19, Musical highlights op zaterdag 20 en op zondag 21 februari Carmina Burana en operafragmenten van Verdi.

Meer informatie over de Scratch Muziekdagen of de Scholierenscratch vindt u op de website www.scratchmuziekdagen.eu.

Extra informatie
Stichting Scratch Muziekdagen Leiden is een vrijwilligersorganisatie die jaarlijks in de historische Pieterskerk een vierdaags muziekspektakel organiseert. Bij de allereerste Scratchdag in 1988 werd alleen de Messiah uitgevoerd. Inmiddels is het evenement in 2010 toe aan de 22e editie en uitgegroeid tot een evenement van vier dagen.Ingezonden persbericht