Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 306/EM
Datum: 12 november 2009

Genomineerden prijsvraag Innovatie in Vervoer(ing) bekend

De stemmen van de vakjury zijn geteld: vijf innovaties dingen mee naar de prijsvraag 'Innovatie in vervoer(ing)'. De provincie Fryslân heeft deze prijsvraag uitgeschreven om innovaties in het Friese openbaar vervoer te stimuleren. Nu is het publiek aan zet. Zij kunnen met het uitbrengen van hun stem tot 7 december meebeslissen welke innovatie in Fryslân wordt gerealiseerd. Op 17 december vindt de prijsuitreiking plaats. De twee beste inzendingen winnen ieder een stimuleringsprijs van E 50.000,- om hun innovatieve idee te kunnen ontwikkelen.

In totaal zijn negen inzendingen ontvangen. De jury, bestaande uit Ton Baas (oud-gedeputeerde Verkeer en Vervoer), Jan Smits (hoogleraar Techniek en Recht aan de TU Eindhoven) en Harry Bouma (vertegenwoordiger ROCOV's in landelijk consumentenoverleg), heeft hier vijf ideeën uit geselecteerd. De inzendingen zijn beoordeeld op innovativiteit, realiseerbaarheid, economische effectiviteit, nut voor de reiziger en imago collectief vervoer.

Elke inzending is ingediend door een koppel dat bestaat uit een innovator en een vervoerder. De koppels konden zich inschrijven in drie categorieën: 'duurzaamheid', 'technische innovaties' en 'ruimtelijke kwaliteit en openbaar vervoer'. In de categorie duurzaamheid hebben TCR en Spijkstaal als innovatie de invoer van een elektrische bus op Vlieland ingediend. In de categorie technische innovaties zijn twee genomineerden: Qbuzz en KPN met een project om de sociale veiligheid in bussen te verbeteren door slimme camera's en Qbuzz en InTraffic met een innovatie op het gebied van dynamische (reis)informatie in de bus. In de categorie ruimtelijke kwaliteit en openbaar vervoer ten slotte zijn Arriva, Connexxion en Redactiegroep Mooi OV met een plan voor de Elfstedentocht per OV genomineerd en Connexxion en Keypoint met een idee voor een nieuwe lijnennetkaart waarop ook toeristische informatie te vinden is.

De inwoners van Fryslân krijgen de kans om op hun favoriete idee te stemmen via de website www.fryslan.nl/iiv, waarop de genomineerden hun idee aanprijzen. Om zoveel mogelijk stemmen van het publiek te krijgen, worden mobiele stemteams ingezet. Zij reizen met laptop per openbaar vervoer door de provincie. Onder de stemmers worden drie e-readers verloot.

Achtergrondinformatie

Innovatie in Vervoer(ing) is begonnen met een bijeenkomst op 26 juni, waarop innovatoren en vervoerders met elkaar en elkaars ideeën kennis maakten. In het traject worden de Friese vervoerders gevraagd om samen met een innovator een voor Fryslân nieuw idee in te voeren. De prijs is onderdeel van het bredere innovatietraject dat bedoeld is om maatschappelijk wenselijke en economisch nuttige innovaties voor het Friese (openbaar) vervoer bereikbaar en toepasbaar te maken. Tijdens de ontmoetingsbijeenkomst waren medewerkers van vervoerders, reizigersplatform en provincie aanwezig om te luisteren naar de ideeën van zo'n 25 organisaties en individuen.