Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

15 november 2009

NewtonMania

17 december 2009 - 12 september 2010

Steek je handen uit je mouwen en verbaas je over de aardse krachten. Voel de versnelling, trotseer de zwaartekracht: welkom in de wondere wereld van Sir Isaac Newton! Als één van de grootste geleerden uit de geschiedenis krijgt Newton een groots opgezette tentoonstelling in Museum Boerhaave. Bezoek NewtonMania en ontmoet het genie die onze kijk op de wereld voorgoed heeft veranderd.

Newtons licht in Nederland

Newton bedacht de kleuren van de regenboog, verklaarde waarom een appel naar beneden valt en de maan om de aarde draait. Het is nauwelijks voorstelbaar dat Newtons briljante ideeën aanvankelijk hevig worden betwist. Dat zijn ideeën toch geaccepteerd raken, is grotendeels te danken aan drie Leidse professoren. Nergens schijnt Newtons licht zo fel als in het 18e eeuwse Nederland. Wetenschap wordt een ware hype. Burgers nemen massaal de microscoop ter hand, richten hun kijkers op het planetenstelsel en wonen ademloos wetenschappelijke demonstraties bij. Topstuk van de tentoonstelling is Newtons beroemde Principia Mathematica uit 1687 - het belangwekkendste wetenschappelijke boek ooit.

Kom experimenteren

Maar het blijft niet bij kijken alléén: in een natuurkundige speeltuin kunnen bezoekers zélf experimenteren en in de voetsporen treden van de belangrijkste natuurkundige aller tijden. Kom racen, schommelen en botsen en ervaar de magie van de natuurwetten. Speel met zwaartepunt, traagheid, wrijvingskracht, zwaai met slingers en centrifuges of trek aan katrollen. Natuurkunde op zijn best, zonder saaie formules! Met 22 exhibits kom je te weten hoe de wetten van de natuur werken.

Onderwijsprogramma en stripboek

Bij NewtonMania verschijnt een interactief spel voor het basisonderwijs. Voor HAVO/VWO is er een attractief programma met experimenten en opdrachten beschikbaar.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt het stripboek Newton in Nederland (¤ 7,-; ISBN 978-90-5041-120-2).

NewtonMania is mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van Fonds 1818, Prins Bernhard Cultuurfonds, Platform Bèta Techniek en NWO.

Museum Boerhaave

Lange St. Agnietenstraat 10

2312 WC Leiden

tel. 071-5214224

Voor nadere informatie kijk op www.museumboerhaave.nl. U kunt ook mailen naar presentatie@museumboerhaave.nl.

Noot voor redacties



Ingezonden persbericht