Ingezonden persbericht


Impakt EVENT: Things To Come
Designer Babies

Donderdag 17 december, Moira, Utrecht

Things To Come is Impakts nieuwe programmareeks over de sociale, ethische, artistieke en filosofische dimensies van opkomende techno-sociale ontwikkelingen. Deze aflevering wordt gepresenteerd door Klaas Kuitenbrouwer.

Volgens de overlevering was Jezus de eerst bekende designer baby. Daarom staat deze kerstmaand de vraag centraal hoe de mens denkt op gelijke voet met God te komen - zal hij zich ook geslachtsloos voortplanten en zijn eigen kinderen ontwerpen? De ontwikkeling van het genetisch ontwerpen heeft het afgelopen decennium een enorme vlucht genomen. Nu een deel van de sleuteltechnologieën zijn gerealiseerd laat zich de vraag stellen welke consequenties dit met zich meebrengt. Wat moet je mogen willen? En wat moet je willen kunnen?

In deze aflevering van Things to Come (TTC) kijken we naar een toekomst waarin geen restricties gelden. Kunstenaar en wetenschapper Koert van Mensvoort zal ingaan op de zich ontwikkelende grensvervaging tussen mens en produkt. Hij stelt daarbij ook de vraag hoe nieuw deze ontwikkeling eigenlijk is. (www.koert.com)

De tweede bijdrage wordt geleverd door ethicus en jurist Antina de Jong (Maastricht University & Centre for Society and Genomics, Nijmegen). Zij doet promotie-onderzoek naar de ethische aspecten van prenatale screening en zal deze avond spreken over de ethiek van keuzevrijheid.

Vanuit een ethisch - wetenschappelijk blikpunt reflecteert Cris van der Hoek (docente Filosofie aan de Hogeschool van Amsterdam en aan de Universiteit Utrecht) op de bijdragen van Van Mensvoort en De Jong.

De redactie brengt het vraagstuk ook in de praktijk. Voor romantiek, vruchtbaarheid en gezond nageslacht bestaat een formule. Deze verraadt de genetische match tussen twee DNA-profielen. Na blind- en internetdaten is de toekomst aan het DNA-daten. De TTC-redactie heeft een wattenstaafje met wangslijmvlies opgestuurd naar de Zwitserse datingdienst Genepartners (www.genepartner.com), welke een match zoekt voor onze proefpersoon op basis van biologische compatibiliteit. Wij maken u deelgenoot van de uitslag.

Maar het publiek doet ook mee! Met het nieuwe TTC stemsysteem zal de redactie interactief bepalen hoe het publiek denkt over de toekomst van haar nageslacht.

Datum: 17 december 2009, 20.00 uur
Locatie: Moira, Wolvenstraat 10, Utrecht
Entrée: 5 Euro
Reserveringen: via rsvp@impakt.nl
Voor meer info: www.impakt.nl