EénVandaag morgen klimaatneutraal?

HILVERSUM - Het televisieprogramma EénVandaag probeert morgen zijn uitzending zo klimaatneutraal mogelijk te maken. Verslaggevers gaan met de trein, de verwarming op de redactie gaat lager en er wordt geprobeerd in en rond de studio zo weinig mogelijk stroom te verbruiken. Dit alles in het kader van de klimaattop die op dit moment gehouden wordt in Kopenhagen.

In samenwerking met een klimaatdeskundige van het bedrijf Endurity is de afgelopen weken het energieverbruik van het televisieprogramma nauwkeurig in kaart gebracht. Het maken van een televisieprogramma kost nu eenmaal veel stroom, maar uit de analyse bleek dat het verbruik op een aantal punten best verminderd kan worden. Zo blijken er veel apparaten aan te staan zonder dat er direct gebruik van wordt gemaakt.

Hoofdredacteur Jan Kriek heeft inmiddels alle redactieleden opgeroepen morgen met het openbaar vervoer en de fiets naar het werk te komen en de hele dag zo milieubewust mogelijk te werken. Kriek: "Het is niet zomaar een ludieke actie maar een serieuze poging".

In de uitzending van donderdag wordt bekendgemaakt hoeveel EénVandaag het energieverbruik omlaag heeft weten te brengen. In ieder geval zal duidelijk worden dat het best nog lastig kan zijn om energiebewust te werken.

NOOT VOOR DE REDACTIE,