Gemeente Coevorden

sociaal-economische binding bij uitgifte van woningbouwkavels

Gemeente Coevorden verlaat de eis van sociaal-economische binding bij uitgifte van woningbouwkavels

woensdag 16 december 2009

De gemeenteraad heeft in november een besluit genomen over de actualisatie van de grondexploitaties van de gemeente Coevorden. Onderdeel hiervan was het besluit om de eis van sociaal-economische binding bij de uitgifte van woningbouwkavels af te schaffen. Het werd steeds duidelijker dat het blijven hanteren van deze eis om voorrang te geven aan de eigen bevolking onhoudbaar is en niet het beoogde effect heeft.

De eis van sociaal-economische binding in de woningbouwlocaties, met uitzondering van de stad Coevorden, is één van uitgiftecriteria die de gemeente hanteert. Het is duidelijk geworden dat het hanteren van deze eis niet overeenkomt met de Huisvestingswet. Bovendien wordt er niet mee bereikt dat vrijkomende bestaande woningen als gevolg van nieuwbouw door eigen bevolking worden gekocht.

Met de afschaffing van deze eis staat de verkoop van woningbouwkavels open voor iedereen. Er wordt geen onderscheid gemaakt in de binding van potentiële kopers met een woonplaats in de gemeente Coevorden. Voor de stad Coevorden gold deze bindingseis niet.