FNV Bouw

Werkgevers somber over langer doorwerken

83% van werkgevers in de bouw zegt dat werknemers maximaal tot 62 jaar kunnen doorwerken. Dat blijkt uit cijfers van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (oktober 2009). Daarmee zijn ze pessimistischer dan werknemers; van hen zegt 70% dat 62 de maximale leeftijd is. FNV Bouw-voorzitter John Kerstens zegt in een interview met De Telegraaf dat hij het opmerkelijk vindt dat brancheorganisatie Bouwend Nederland zich achter het kabinetsplan om de AOW-leeftijd te verhogen heeft geschaard. "Je kunt je afvragen in hoeverre Bouwend Nederland spreekt namens zijn achterban."

Niet alleen Kerstens stelt deze vraag, ook de Aannemersfederatie Nederland is kritisch op de opstelling van Bouwend Nederland. "Bij BN lijken ze niet alleen aan belangenbehartiging te doen, maar ook een beetje politiek te willen bedrijven,"aldus voorzitter Henk Poelhuis.

Overigens kunnen bouwvakkers nu stoppen als zij 60 zijn, omdat de fiscale mogelijkheden voor de opbouw van het vroegpensioen maximaal benut worden. Maar met de plannen van het kabinet om de AOW-leeftijd te verhogen, zou ook de mogelijkheid om vroegpensioen op te bouwen worden ingeperkt. Mensen in de bouw moeten dan twee jaar langer doorwerken voor hetzelfde pensioen.