NEN


Cloud Computing standaarden

woensdag 16 december 2009, 17:10

Ook Cloud Computing krijgt de nodige aandacht. In 2010 wordt er door NEN onderzocht welke belanghebbenden er in Nederland op dit gebied zijn. De normcommissie ISO/IEC 'Distributed Application Platforms and Services' richt zich op drie deelgebieden: Web Services, Service Oriented Architecture en Cloud Computing.

In de nabije toekomst zal een deel van de computerverwerking als gevolg van de strenger wordende eis van duurzaamheid en energie-efficiëntie steeds minder plaatsvinden in computers in de directe omgeving van de gebruiker. Deze computerverwerking zal stapsgewijs worden verplaatst naar 'virtuele, duurzame en efficiënte' omgevingen. Hiermee samenhangende onderwerpen zijn 'Web Services', 'Service Oriented Architecture' en 'Cloud Computing'.

De 'Cloud' omvat duurzame en energie-efficiënte computerruimtes en datacenters voor het leveren - op basis van het reserveren van verwerkingscapaciteit - van te standaardiseren system services zoals het delen, uitwisselen, opslaan, transporteren en distribueren van gegevens via snelle breedbandige netwerkverbindingen. Met andere woorden, de ICT markt bereidt zich voor op de volgende fase van ontwikkeling, 'Distributed Application Platforms and Services' (DAPS), die is gericht op verdergaande opschaling van ICT-diensten en
-toepassingen en het optimaliseren van duurzaam en efficiënt gebruik van computerapparatuur.

Belanghebbende partijen gezocht
In 2010 zal worden onderzocht welke Nederlandse belanghebbende partijen betrokken willen worden bij en willen meewerken aan de volgende fase van ontwikkeling van de nog jonge ICT-marktsector en kennis en expertise van Nederland transparant willen maken voor de Nederlandse economie en werkgelegenheid.

Nieuwe normcommissie 'Distributed Application Platforms and Services' De internationale werkgroep ISO/IEC JTC1 gaat deze marktontwikkeling ondersteunen. Deze ondersteuning wordt gerealiseerd door de ontwikkeling en onderhoud van standaarden door verschillende groepen experts van de in 2009 opgerichte nieuwe ISO/IEC JTC1 Sub Committee 'Distributed Application Platforms and Services' (DAPS). De inrichting en bezetting van deze SC38 met experts en werkzaamheden is verdeeld in drie werkvelden:

Web Services
Binnen dit werkveld worden de definities en principes van Service Oriëntatie genormaliseerd voor zaken als 'Basic Service Concepts', 'Interworking Functions', 'Application Domains', 'Service Application Programmin Interfaces' en classificatie van services.

Service Oriented Architecture (SOA)
Binnen dit werkveld richt men zich op een Basic Generic Architectural Reference Model SOA inclusief de hieraan te stellen eisen aan bijvoorbeeld 'Service Functionality', 'Service Performance' en 'Software and Systems Engineering'.

Cloud Computing
Een studiegroep gericht op computertechniek en generiek eisen aan 'System Management', System Interfaces en Software voor de standaardisatie van 'Cloud Computing'. Met technieken zoals virtualisatie kan systeembeheer worden vereenvoudigd en is gedetailleerde kennis, ervaring met en continue operator-control over de technische infrastructuur niet meer noodzakelijk.

Informatie en deelname
Voor meer informatie over dit werkgebied, interesse voor lidmaatschap van de normcommissie of vragen kunt u contact opnemen met Ton van Bergeijk, consultant Informatietechnologie & Telecom, telefoon (015) 2690126, e-mail ton.vanbergeijk@nen.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN ICT-mail (Publicatie)