Project Gemeente Westland

leuningjes

De leuningjes ontvangt 50.000,--van het Oranje Fonds voor Toplocatie in Actie.

Publicatiedatum: 17-12-2009

Poeldijk, 17 december 2009. Het Oranje Fonds stimuleert ontmoetingen tussen mensen. Onder de naam `Toplocaties in actie' benaderde het Fonds bestuurders en gebruikers van dorpshuizen, buurthuizen en andere ontmoetingsruimtes uit het hele land. De vraag was: kom met een idee om van uw ontmoetingsruimte een Toplocatie in Actie te maken. De Leuningjes uit Poeldijk deed mee en ontvangt EUR 50.000,-- van het Oranje Fonds voor een nieuwe licht- en geluidsinstallatie voor het podium in de Gerberazaal en voor nieuwe toneelgordijnen.

Ideeën
Het Oranje Fonds motiveerde bestuurders om met vaste bezoekers, zoals de zangvereniging, de biljartclub en de jongereninloop, te brainstormen over wensen voor de accommodatie. De gewenste investering moet leiden tot nieuwe activiteiten of nieuwe bezoekers. Alleen ideeën die door de ruime meerderheid van de gebruikers gewenst waren, kwamen in aanmerking als inzending. Uit het hele land kwamen ruim 250 ideeën naar voren. Ook De Leuningjes uit Poeldijk gaf aan de oproep gehoor. Zij stelden het Oranje Fonds voor om de licht- en geluidsinstallatie van het podium in de grote zaal te verbeteren en hanteerbaar te maken voor vrijwilligers. Ook wilde De Leuningjes graag de toneelgordijnen vervangen.

Blij
De voorzitter van het bestuur van De Leuningjes, Jeannet Hubbeling, zegt dat ze heel blij is met de bijdrage: "de bediening van bij voorbeeld de toneellichten in de Gerberazaal is nu zo lastig, dat ze niet meer veilig te doen is voor vrijwilligers. De verenigingen die daar nu optreden, moeten dan mensen inhuren om dat voor hen te doen. Bovendien wilden we graag een betere toneelverlichting en de regelapparatuur voor het geluid verplaatsen. Door de bijdrage van het Oranje Fonds in deze investering zijn we in staat om de nieuwe apparatuur gratis ter beschikking te stellen voor de verenigingen en de scholen die hun uitvoeringen in de Gerbera zaal van De Leuningjes doen. We verwachten dat we hiermee nog meer verenigingen en scholen kunnen helpen aan een betaalbare locatie voor hun uitvoeringen."

Het Oranje Fonds versterkt de samenhang in de buurt en investeert daarom in het kader van Toplocaties in Actie maar liefst EUR 3 miljoen in nieuwe ideeën en wensen voor accommodaties in het hele land. Sociale cohesie in de buurt is een van de belangrijkste pijlers onder het bestedingsbeleid van het Oranje Fonds.

Oranje Fonds
Het Oranje Fonds is het grootste, nationale fonds op sociaal gebied. Per jaar besteedt het ongeveer 22 miljoen euro aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen in Nederland, op Aruba en de Nederlandse Antillen. Door deze bijdragen ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de samenleving. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij en de Lotto. De Prins van Oranje en Prinses Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.