Ingezonden persbericht


Beveiliging: de grootste hindernis bij adoptie van cloud computing

Amsterdam, 17 december 2009 - Uit een onderzoek dat is gehouden onder Europese CIO's is gebleken dat 68 procent van de ondervraagden nog geen gebruikmaakt van clouddiensten vanwege twijfels over de beveiliging. Nederland scoorde hierbij iets lager dan gemiddeld; van de Nederlandse CIO's gaf 60 procent aan dat ze beveiliging zien als de belangrijkste hindernis voor het implementeren van clouddiensten.

Het rapport van COLT, dat is gebaseerd op onderzoek van het vooraanstaande onderzoeksinstituut Portio, onder CIO's en senior IT-beleidsvormers in 13 Europese landen, laat tevens zien dat men zich zorgen maakt over de prestaties en betrouwbaarheid van clouddiensten (58 procent), en dat het gebrek aan transparantie van de tariefstructuren bedrijven ervan weerhoudt om de diensten in te zetten. De angst om 'vast te zitten' aan een bepaalde leverancier van clouddiensten lijkt erop te wijzen dat bedrijven de voorkeur geven aan een tariefstructuur op basis van gebruik.

De belangrijkste reden om wel gebruik te maken van clouddiensten is de behoefte om vanaf iedere locatie bij data en systemen te kunnen. Ook de beperking van risico's (62 procent) en innovatie (57 procent) worden gezien als belangrijk. De helft van de respondenten (50 procent) gaf aan dat e-mailhosting en back-ups van kritieke bedrijfsgegevens de meest gebruikte en geëvalueerde clouddiensten zijn, terwijl 40 procent aangaf dat de mogelijkheid om financiële toepassingen en payroll- en kantoorapplicaties te kunnen gebruiken het belangrijkste voordeel van cloud computing services zijn.

Hoewel cloud computing nog in de kinderschoenen staat, lijken de voordelen voor iedereen duidelijk. 48 procent van de ondervraagde CIO's vindt het verlagen van kosten het belangrijkste voordeel, 21 procent denkt dat het belangrijkste doel is, het verminderen van het aantal datacenters in eigen beheer, en 29 procent ziet het als een dienst die bedrijven een stap in de goede richting biedt voor het behalen van hun doelstellingen.

Onderzoeksresultaten Nederland
In Nederland verwacht tweederde van de ondervraagden de komende 12 maanden een marginale stijging in het aantal cloudimplementaties. Bijna 73 procent voorziet dat maximaal 40 procent van het IT-budget voor komend jaar wordt besteed aan cloud computing. Daarbij blijven de belangrijkste zorgen: prestaties en betrouwbaarheid (73 procent), integratie met interne applicaties (67 procent) en beveiliging (60 procent).

Maggy McClelland, Managing Director van COLT Managed Services: "Het is duidelijk dat CIO's in Nederland ervan overtuigd zijn dat het aantal implementaties van cloud computing gaat stijgen. Als een bedrijf flexibeler kan werken, leidt dat tot meer efficiency, lagere kosten en een hogere productiviteit. Dit onderzoek toont aan dat clouddiensten in belangrijke mate kunnen bijdragen aan deze ontwikkeling."

"Dit onderzoek laat zien dat beveiliging de belangrijkste zorg is voor CIO's die overwegen om clouddiensten in te zetten. Veel klanten zoeken een hechte, transparante samenwerking met cloudleveranciers, zodat ze risico's zoveel mogelijk kunnen beperken. Klanten zijn terecht bezorgd wanneer ze cloud services gebruiken, om het feit dat ze eigenaar blijven van hun eigen data en daar verantwoordelijk voor zijn. Het is aan de leveranciers van clouddiensten om hun klanten vertrouwen te bieden en ze te informeren over de diensten, de beveiliging en de eigendomskwesties. Daarbij zijn meer transparantie en het aangaan van de dialoog met klanten zeer belangrijk. Alleen daarmee kunnen de zorgen met betrekking tot beveiliging, prestaties en betrouwbaarheid worden weggenomen en kan cloud computing echt volwassen worden."

Ter ondersteuning van deze dialoog, is COLT blij verrast met de recente publicatie van de ENISA (European Network and Information Security Agency), getiteld Cloud Computing: Benefits, risks and recommendations for information security. Hierin worden gedetailleerde, praktische tips en aanbevelingen gegeven over hoe om te gaan met de voordelen en risico's van gegevensbeveiliging van cloud computing.

COLT's managed services oplossingen zijn opgebouwd vanuit een sterke basis, de COLT-infrastructuur die bestaat uit 25.000 km netwerk en 19 datacenters in heel Europa. Deze basis stelt COLT in staat de volledige verantwoordelijkheid op zich te nemen voor de veiligheid, beschikbaarheid en continuïteit van IT-processen en computer deskundigheid. De SLA's van COLT zijn aangepast aan diensten van de klant en richten zich op de dienstverlening, niet op de technologie. Het enterprise cloud-platform stelt COLT in staat services te leveren die klanten de vrijheid bieden zelf te bepalen wanneer en hoe zij willen profiteren van de managed infrastructure en application services. Dit gaat gepaard met een hogere mate van flexibiliteit om de efficiency, beveiliging en prestaties van het bedrijf te verbeteren.

­ einde ­

Opmerkingen voor de redactie

COLT-datacenters


* De datacenters van COLT zijn 24 uur per dag en 365 dagen per jaar bemand. De technische medewerkers van COLT bewaken en beheren de servers en applicaties van de klanten vanuit een Network Operation Centre (NOC).

Security Operations Centre


* Het Security Operations Centre wordt tevens 24 uur per dag 7 dagen per week bemand door een team van beveiligingsspecialisten, die een veelvoud van beveiligingsproblemen aanpakt, variërend van Firewalling, Intrusion Detection investigations, Security Event Management en virus infections.


* ISO 27001: COLT maakt gebruik van een Information Security Management System dat is gecertificeerd volgens de vereisten van ISO/IEC 27001.

Over het onderzoek

Portio Research heeft onderzoek gedaan onder bedrijven die cloud computing hebben geëvalueerd en geïmplementeerd, ook bedrijven die na evaluatie hebben afgezien van implementatie zijn meegenomen in het onderzoek. Het onderzoeksmodel is ontwikkeld om de mening van CIO's en hun tegenhangers met betrekking tot de verschillende aspecten van cloud computing in kaart te brengen.

Het onderzoek onder CIO's en hun tegenhangers werd in augustus en september 2009 uitgevoerd in 13 Europese landen.

De onderzoeksresultaten zijn gebaseerd op online en telefonische enquêtes onder 352 respondenten die aangeven in hun organisatie betrokken te zijn bij beslissingen over de aanschaf van technologie. Van de respondenten had 65,3% een IT-functie op het hoogste niveau, zoals CIO, CTO, S/VP­IT of hoofd IT, die rechtstreeks rapporteert aan de CEO of aan de eigenaar van het bedrijf. De overige 34,7% bestond uit een mix van respondenten met een functie op het tweede of derde niveau, die rapporteren aan het hoofd van de IT of die lid zijn van het IT team.

Naast de twee belangrijkste industrietakken, professional services (51%) en de financiële sector (27%), is de enquête ook afgenomen in de mediasector (10%) en in de publieke sector, waaronder de onderwijssector (12%). Er is tevens een representatieve verdeling over vijf Europese regio's gemaakt: West-Europa (32%), Zuid-Europa (32%), Verenigd Koninkrijk/Ierland (20%), Noord-Europa (8%) en Centraal-Europa (8%). De vijf geografische regio's bestonden uit de volgende landen:


* West-Europa: Frankrijk, Duitsland, België en Nederland


* Zuid-Europa: Spanje, Portugal en Italië


* Noord-Europa: Zweden en Denemarken


* Centraal-Europa: Oostenrijk en Zwitserland


* Verenigd Koninkrijk en Ierland

Over COLT

COLT is een toonaangevende Europese aanbieder van zakelijke telecommunicatie diensten. COLT is gespecialiseerd in het leveren van data, spraak and managed services aan grote bedrijven, de middenzakelijke markt en wholesale klanten. COLT heeft in 13 landen een netwerk van 25.000 km, inclusief metropolitan area netwerken in 34 grote Europese steden met directe glasvezel verbindingen naar 15.000 gebouwen en 19 COLT datacentra.

COLT Telecom Group S.A. staat genoteerd op de London Stock Exchange (COLT). Meer informatie over COLT en haar diensten kunt u vinden op www.colt.net.