Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Maatschappelijke stagairs mixen alcoholvrije cocktail voor wethouders Purmerend

Donderdag 17 december gaat de eerste lichting leerlingen die hun maatschappelijke stage in de supermarkt lopen de winkelvloer op. Deze stage is opgezet door het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en Deen Supermarkten. Om 16.00 uur mixen de leerlingen van het Jan van Egmond Lyceum uit Purmerend voor de Purmerendse wethouders Berent Daan en Mona Keijzer een zelfbedachte alcoholvrije cocktail. Ook bieden zij een door hen zelf gemaakte voorlichtingsfolder over verantwoord alcoholgebruik aan. Tussen 16.00 en 17.00 uur delen zij deze cocktails en folders uit aan de klanten van de Deen Supermarkt Weidevenne in Purmerend. De cocktail wordt diezelfde avond als welkomstdrankje aangeboden aan alle scholieren op het jaarlijkse schoolgala van het Jan van Egmond Lyceum, dat een alcoholvrij gala is.

De maatschappelijke stage heeft als thema 'Alcoholpreventie' en is één van de drie stages die het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de koepelorganisatie van de supermarkten in Nederland, heeft opgezet voor scholieren uit het voortgezet onderwijs. De stage-opdracht voor de leerlingen is om in de supermarkt voorlichting te geven over alcohol en de gevolgen van alcohol drinken op te jonge leeftijd. Hiervoor ontwikkelden zij een flyer die door het Trimbos-Instituut en Brijder Verslavingszorg beoordeeld is. Ook werd hen gevraagd een lekkere alcoholvrije cocktail te bedenken. Horeca-ondernemer Stefan Poppelier (Three Sisters in Amsterdam) heeft de cocktails geproefd en de winnende cocktail gekozen.

Het CBL is blij met deze invulling van de maatschappelijke stage door de leerlingen. Hiermee worden zowel jongeren als ouders op een positieve en ludieke wijze aan het denken gezet over alcoholconsumptie door jongeren. Een actueel thema gezien de komende feestdagen. Alcohol drinken op te jonge leeftijd is niet gezond. Om te voorkomen dat er alcohol wordt verkocht aan jongeren onder de 16, moet iedereen onder de 20 jaar in de supermarkt zijn legitimatiebewijs laten zien bij de aankoop van alcohol en tabak. Door de activiteiten van de stagiairs hoopt het CBL de norm van `niet drinken onder de 16` ook bij jongeren en hun ouders goed op het netvlies te krijgen.Ingezonden persbericht