Gemeente Tilburg

Nummer
2009479BW
Datum
17 december 2009

Vuurwerkcampagne 2009: "Weigeraars weigeren
niet voor niks"

Naast het opruimen van vuurwerkafval ligt de nadruk op veiligheid

In 2008 zijn 790 mensen, voornamelijk jongeren, in Nederland gewond geraakt door onveilig gebruik van vuurwerk. Wethouder Johan van den Hout (schoonhouden stad): "De vuurwerkcampagne richt zich dit jaar dan ook vooral op jongeren. Het campagnebeeld is een choquerende strip onder het mom 'Weigeraars weigeren niet voor niks'. Veiligheid vraagt om bewustwording, bewustwording vraagt om duidelijke taal. Geen wijzend vingertje vanuit de gemeente maar confronterende beelden gemaakt vanuit de belevingswereld van jongeren."
Strip en filmpje
Alle middelbare scholen ontvangen naast deze strip een vuurwerkfilmpje met het verzoek het op de site van de school te plaatsen. Halt Midden en West Brabant verzorgt vuurwerklessen op de basisscholen.
In de strip wordt gestunt met vuurwerk en verliest de stripfiguur uiteindelijk een hand. In het vuurwerkfilmpje geven hoofdrolspelers Bart en Tom een spectaculaire vuurwerkdemonstratie die totaal uit de hand loopt. Vuurwerkafvalzak
Om ongelukken te voorkomen stimuleert de gemeente inwoners hun vuurwerkafval op te ruimen. Daarom deelt de gemeente vuurwerkafvalzakken uit via de legale verkooppunten, Halt Midden en West Brabant, bibliotheek en de stadswinkels. De vuurwerkafvalzak mag in de periode van zaterdag 2 t/m vrijdag 8 januari in de duobak geplaatst worden. Controle
Tijdens de vuurwerkverkoopdagen 29, 30 en 31 december wordt ook intensief en regelmatig gecontroleerd door de politie, gemeente en brandweer. Via de website www.tilburg.nl wordt praktische informatie gegeven over het gebruik van vuurwerk, de vuurwerkverkoopdagen, legale verkooppunten en wat te doen bij overlast. Ook het vuurwerkfilmpje is via de website te bekijken.
Dit persbericht beschrijft activiteiten die horen bij de uitvoering van eerder vastgesteld beleid.