NIBRA

Brand Jacoba van Beierenlaan, Delft

Delft 17 december 2009
Donderdagavond omstreeks half elf werden de bewoners van de Jacoba van Beierenlaan opgeschrikt door een explosie in een portiekflat.

De brand die daarna ontstond was direct uitslaand. De bewoner is hierbij met brandwonden naar het ziekenhuis vervoerd. De brand is ontstaan in een portiekflat op de 1e verdieping. Bij aankomst van de brandweer had de politie juist de gewonde bewoner uit zijn huis gehaald. Een agent is met rookinhalatie verschijnselen voor onderzoek naar het ziekenhuis vervoerd.
De brand was bij aankomst aan twee zijden uitslaand waarna opgeschaald is naar grote brand. Met twee blusvoertuigen en een hoogwerker had de brandweer de hevige brand snel onder controle.
Vermoedelijk door de grote hoeveelheid brandbare stof in de woning is de explosieve verbranding ontstaan. Kozijnen en deuren zijn hierdoor totaal uit de pui geblazen. Bewoners van in totaal acht woningen zijn uit hun woningen gehaald en zijn opgevangen in de nabijgelegen brandweerkazerne. Voor de nacht zal er voor hen onderdak geregeld worden.

Burgemeester Verkerk heeft de gedupeerden op de kazerne bezocht. Na controle van bouw en woningtoezicht zullen vermoedelijk zes woningen morgenochtend weer vrijgegeven worden voor bewoning. De woning waar de brand ontstaan is en de woning erboven zijn voor langere tijd onbewoonbaar.

Oorzaak van de brand is vooralsnog onbekend.
De stichting Salvage is ter plaatse verzocht om ondersteuning te geven in de afhandeling van de brand.