Tweederde singles voelt zich depressief tijdens de feestdagen


OOSTERHOUT, 20091217 -- Het vooruitzicht om Kerst en Oud & Nieuw zonder partner door te moeten brengen geeft tweederde van de singles een depressief gevoel. Zo'n 82 procent ervaart het `alleen zijn' rondom de feestdagen zwaarder dan op andere momenten in het jaar. Dit blijkt uit een korte enquête van online magazine Singlessite.nl.

Single & Alleen
Bij het zien van gelukkige stelletjes in de maand december wordt de single nog eens extra met de neus op de feiten gedrukt; ze zijn partnerloos. Zo'n 82 procent beleeft het `alleen zijn' dan ook veel bewuster dan op andere momenten van het jaar en dat heeft zijn weerslag. Maar liefst 42 procent van de singles geeft aan zich rondom de Kerstdagen een beetje depressief te voelen. Nog eens een kwart kenmerkt zichzelf als behoorlijk depressief en een overige 2 procent zelfs als erg depressief.

Bridget Jones
Waar ziet de single tegenop en wat stoort hen het meest in de decembermaand? Op een gedeelde eerste plaats (42%) komt het zien van gelukkige stelletjes die samen plannen maken voor de feestdagen. Ook geconfronteerd worden met innig zoenende koppels die elkaar een gelukkig Nieuwjaar wensen is een doorn in het oog. Een goede tweede is het gemis aan intimiteit en gezelligheid waar anderen met partner wel naar uit kunnen kijken. Ook de geijkte familiebezoekjes zijn niet erg in trek. Het net als Bridget Jones verantwoording moeten afleggen aan de kerstdis waarom ze nu nog steeds geen partner hebben stoort hen mateloos.

Singles & Feestdagen
De meeste singles doen voorafgaand aan december geen extra moeite om er voor te zorgen dat ze tijdens de feestdagen een relatie hebben. Slechts 11 procent zegt meer te gaan daten, een relatiebureau in te schakelen, een feest te bezoeken of met singles op reis te gaan. Nog eens 17 procent wil wel actiever op zoek, maar weet nog niet hoe. Ondanks de irritaties brengen verreweg de meeste singles de feestdagen uiteindelijk toch bij familie (35%) of vrienden (21%) door. Ruim een vijfde blijft alleen thuis. De kans dat er bij hen een kerstboom in de kamer staat is klein, want slechts 37 procent schaft er een aan.

Goede voornemens
Goede voornemens hebben de singles overigens wel. Deze richten zich voornamelijk op het vergroten van het sociale netwerk (35%) en te proberen in het nieuwe jaar gelukkiger te zijn met zichzelf (33%). Nog eens 31 procent heeft het plan om in 2010 echt de liefde van zijn of haar leven te vinden. Voornemens als stoppen met roken of minder alcohol drinken worden overigens nauwelijks genoemd. Wat overtollige kilo's kwijtraken staat wel hoog genoteerd (26%), evenals meer sporten (24%) in het nieuwe jaar.