Ingezonden persbericht


PERSBERICHT/UITNODIGING

17 EN 18 DECEMBER: EUROPESE CONFERENTIE YOUNG EUROPEANS, CREATING CULTURAL HERITAGE, Creative Factory, 10e etage Maassilo Rotterdam, Afsluitend debat / 18 december / 13.30 - 16.30 uur

Rotterdam, 8 december 2009

De Erasmusbrug, het Feyenoord-motto 'Geen Woorden maar Daden', of de hippe Rotterdamse snack "kapsalon" (patat, shoarma, sla, kaas en saus). Welk cultureel erfgoed willen jongeren in een tijdscapsule stoppen om voor de toekomst te bewaren? Zestig jongeren uit zes Europese steden buigen zich over deze vraag en organiseren de internationale bijeenkomst Young Europeans, creating cultural heritage op 17 en 18 december. Tijdens de slotpresentatie op vrijdagmiddag worden de eindresultaten onder leiding van stadhistoricus Paul van der Laar gepresenteerd.

Internationaal project

Young Europeans, creating cultural heritage onderzoekt de betekenis van cultureel erfgoed voor jongeren in Rotterdam en vijf Europese zustersteden van de Maasstad: Luik, Lille, Keulen, Esch en Turijn. Internationale studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) verrichten in 34 Europese steden onderzoek naar de rol van diversiteit in het leven van jongeren en het beleid van lokale overheden in relatie tot cultureel erfgoed. De drie beste onderzoeken - over Antwerpen, Brussel en Marseille - zijn een inspiratiebron voor de Europese conferentie. De jongeren uit vijf zustersteden komen naar Rotterdam en nemen deel aan de conferentie, daarna leren zij in 5 dagen Rotterdam kennen.

Resultaten project
Donderdag 17 december maken de jongeren kennis met het culturele leven en cultureel erfgoed in elkaars steden. Ook onderzoeken zij in workshops de betekenis van het erfgoed van hun ouders, het bestaan van Europees erfgoed, en de rol van jongerencultuur en van diversiteit bij erfgoedverzameling. Vrijdag 18 december maken jongeren in creatieve workshops nieuw cultureel erfgoed: vanuit hun verschillende achtergronden bedenken ze nieuwe vormen met graffity, animatie, rap, mode en beeldende kunst. De resultaten van de workshops vormen de input voor het einddebat met als centraal thema: Welk cultureel erfgoed willen jonge Europeanen meenemen naar de toekomst? Studenten van de Willem de Kooning Academie van Hogeschool Rotterdam zorgen voor extra input: zij komen met een eigen onderzoek naar cultureel erfgoed en culturele identiteit in Rotterdam. Zij hebben interactieve installaties rondom het thema Cultureel Erfgoed gebouwd die tijdens de conferentie de mening van de Europese bezoekers verzamelen. Tijdens de slotpresentatie laten zij de uitkomsten van hun onderzoek zien.

Samenwerking
De partners in Rotterdam zijn: Platform Buitenlanders Rijnmond, het Historisch Museum Rotterdam, de Erasmus Universiteit Rotterdam, Kosmopolis Rotterdam en vier instituten van de Hogeschool Rotterdam. De conferentie wordt georganiseerd door studenten van de Erasmus Universiteit en de Hogeschool Rotterdam/Willem de Koning Academie.

Uitwisselingsweek
Na afloop van de conferentie blijven de jongeren vijf dagen in Rotterdam en overnachten ze in de kubuswoningen. Tijdens de uitwisselingsweek maken ze kennis met Rotterdamse studenten en gaan met hen in gesprek over de uitkomst van de conferentie, nemen deel aan activiteiten in het kader van Your World en volgen workshops en trainingen over culturele diversiteit. Ook brengen de jongeren een bezoek aan Pal Maas, de Patching Zone en Watchout in het kader van Pact op Zuid.

Programma, vrijdag 18 december / 13.30 - 16.30 uur 13.30 uur: Paul van der Laar, hoofd collecties Historisch Museum Rotterdam presenteert een afwisselende middag met onder meer de conclusies van de conferentie,creatieve presentaties door Willem de Kooning Studenten en een slotdebat met de jongeren, beleidsmakers en andere geĂŻnteresseerden (nationaal en internationaal)
16.30 uur: De middag wordt afgesloten met een borrel

///Einde persbericht///

Noot voor de redactie -

Ingezonden persbericht