NCRV

Natuur in de stad

Aflevering 6: De bever terug in de stad

Donderdag 17 december
19.55 uur, Nederland 2

In de zesdelige NCRV-serie Natuur in de stad staat de natuur en het natuurbehoud in Nederlandse steden centraal. Tussen de autoâs, kantoren en woonhuizen vind je verrassend veel bijzondere planten en dieren. Maar de steden groeien hard en om elk plekje wordt gevochten. Omdat natuur hierbij vaak het onderspit delft zijn veel steden aan de slag gegaan om hun natuur te behouden of te verbeteren.

De stad âs-Hertogenbosch ligt tussen de drie rivieren Dommel, De Aa en Maas. Dat is terug te zien is aan de natuur van de stad, zoals het pimpernelblauwtje, een zeldzame vlinder die hoort bij moeraslandschappen. Deze natte omgeving heeft de stad in het verleden beschermd tegen vijandige troepen. Totdat Prins Frederik Hendrik van Oranje in de 17e eeuw de stad op de knieën wist te krijgen door ingenieuze wijze het water weg te pompen. De Bossche biologieleraar Rob de Vrind ontdekte op oude kaarten dat de sporen van deze Linie van Frederik Hendrik nog altijd in het landschap terug te vinden zijn. Door Robs inzet wordt de Linie nu weer zichtbaar gemaakt; een reconstructie die deel uitmaakt van een grootscheeps herstel van het oude natuur- en cultuurlandschap in en om Den Bosch. Een van de verrassende doelstellingen hierbij is de terugkeer van de bever in de stad. Natuurtekenaar Peter Twisk heeft al beversporen gevonden aan de overkant.

Ook gaan we in deze aflevering met landschapsexpert Rob Brinkhof op zoek naar de sporen van het oorspronkelijke boerenlandschap. Fons Mandigers van Natuurmonumenten laat zien hoe vroeger wilde eenden werden gevangen in een eendenkooi. Een van de mooiste eendenkooien van Nederland ligt in Den Bosch en wordt helemaal gerestaureerd.