Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Sportcongres zet sterke thema's neer

Middelburg - Op donderdag 17 december aanstaande wordt in Middelburg om 14.30 uur in de Abdij van Middelburg een sportcongres door ZeeYou, congresbureau Zeeland georganiseerd, dat in het teken zal staan van topvoetbal. Dit congres wordt georganiseerd ter gelegenheid van de officiële opening van Voetbal Experience door Guus Hiddink. Sprekers op het congres zijn Henk Kesler (directeur Koninklijke Nederlandse Voetbalbond) en Math Teeuwen (directeur sprekers- en inspiratiebureau de Teeuwen Groep en groot voetballiefhebber en verzamelaar). Het forum bestaat uit de commissaris van de Koningin van Zeeland mevrouw Karla Peijs, Leo Beenhakker, Addy Brouwers, Willy Dullens, Hans Kraay sr. en Hans Nijland. Dagvoorzitter is Mart Smeets bekend als sportjournalist van radio en TV.

Om 14.30 uur wordt het congres geopend door Mart Smeets met een interview met Guus Hiddink. Deelnemers van het congres zijn bekenden uit de voetbalwereld, het bedrijfsleven en voetbalfanaten. Voetballers als Jean-Marie Pfaff, Pierre van Hooijdonk, Frank of Ronald de Boer en Gerry Muhren hebben toegezegd aanwezig te zijn.

Is voetbal nog steeds kunst? Door Henk Kesler

Met dit thema zal Henk Kesler de eerste spreker zijn op het congres. Zijn toespraak wordt geïllustreerd met prachtige sportbeelden uit het verleden.

Verleden, heden en toekomst van het voetbal in Nederland.

Henk Kesler laat aan de hand van unieke beelden van vroeger en nu zien dat voetbal nog steeds kunst is.

Voetbal als speelse versie van het leven, door Math Teeuwen

Met anekdotes, humor en unieke beelden uit 50 jaar voetbalhistorie

Van Frans de Munck tot Maradona

De volgende spreker is Math Teeuwen, een groot voetballiefhebber en -verzamelaar.

De organisatie van het Sportcongres wilde ook graag een voetballiefhebber het woord laten voeren. Immers zonder liefhebbers géén voetbal. Ze kozen voor Math Teeuwen.

Math Teeuwen is vanaf 1987 actief als ondernemer, momenteel als eigenaar van sprekers- en inspiratiebureau de TeeuwenGroep. Hij schrijft columns voor ondernemersbladen en staat bekend als een warm pleitbezorger voor de MKB-belangen. Ik creëer dus ik besta is zijn levensfilosofie.

Daarnaast is hij een enthousiast verzamelaar van sportboeken en sportbeelden (inmiddels ca. 1000 dvd's) uit de hele wereld. In zijn sportpresentatie komen zijn passie voor sport, geschiedenis en zijn warme belangstelling voor management samen. Daarnaast weet hij sport in een breed maatschappelijk kader te plaatsen. Ondermeer gaf hij presentaties voor Businessclubs Betaald Voetbal en ondernemersverenigingen.

Hij neemt de bezoekers van het congres mee door het voetbal en laat zien dat de bouwstenen voor succes in sport en (zaken) leven dezelfde zijn. Men krijgt ondermeer Helmut Rahn, Frans de Munck, Johan Cruijff, Rik Coppens, Willem van Hanegem, Maradona en vele andere sporthelden tijdens de hoogtepunten uit hun loopbaan te zien.

Aan de orde komen de volgende thema's:

ü De kracht van passie

Vanuit passie ontstaan voorspelbare wonderen zoals het Voetbal Experience.

ü De maatschappelijke rol van sport

Het wereldkampioenschap 1954 met een winnend Duits team en de historische overwinning van Nederland op Duitsland in 1956 met de Zeeuwse zwarte panter Frans de Munck laten zien tot welke ongekende emoties voetbal kan leiden.

ü Verrassing als succesfactor

Met Johan Cruijff en Rik Coppens als prachtig voorbeelden.

ü Toppers vertrouwen op hun intuïtie

De Zeeuw Willem van Hanegem als inspirerend voorbeeld.

ü Van Gouden eeuw naar gouden idee: Voetbal Experience

De relatie tussen de Gouden eeuw, Willem van Oranje, het Wilhelmus, Maxima, Maradona en tangomuziek.

ü De kunst van het genieten

Indien je iedere dag deze kunst toepast heb je een mooi leven. Waarom lukt ons dit lang niet altijd? Een Everton supporter geeft het juiste voorbeeld.

ü Humor en levenswijsheid

De Belgische tv-commentator Rik de Sadeleer geeft zijn humoristische visie op de WK '74.

ü Communicatie uit het hart

Alleen communicatie uit het hart is echte authentieke communicatie. De Italiaan Trapattoni laat ons zien waarom en zorgt dat de lachspieren in beweging komen.

Math Teeuwen speelt in op de belevingswereld van iedereen en zal de bezoeker van het congres terugbrengen bij de passie van haar/zijn jeugd.

Forumdiscussie onder leiding van Mart Smeets

Omstreeks 16.15 uur start de forumdiscussie, waarbij diverse stellingen ter sprake zullen komen.

De organisatie heeft - voor wat betreft het Voetbal Forum - gestreefd naar warme menselijke voetbalverhalen. Vandaar de keuze voor Willy Dullens, die in 1966 voetballer van het jaar werd vóór Johan Cruijff en door een noodlottige knieblessure op zijn 21e moest stoppen met voetballen. Nadat hij gestopt was met voetballen werd mede op initiatief van Johan Cruijff, Rinus Michels en Piet Keizer een benefietwedstrijd voor Willy georganiseerd in het Olympische Stadion tussen Ajax en Alemania Aachen. Liefst 40.000 Limburgers reisden naar Amsterdam. Het Olympische Stadion zat vol en Willy kon met het geld een kapperszaak starten. Het voetballen stopte hij diep weg. In 1988 tijdens het EK barstte de bom en Willy was rijp voor een mental coach. Gelukkig was dit een zeer goede coach en Willy keerde weer terug in het voetbal als scout bij Fortuna en momenteel scout bij VVV.

Willy speelde 5 interlands. Bij zijn debuut in 1966 tegen België (3-1 winst) kreeg hij van de Belgen tijdens het buffet een staande ovatie. In de Voetbal Top 100 van Henk Spaan staat hij op de 11e plaats! Volgens velen had hij de klasse van Cruijff.

Addy Brouwers is een prachtig voorbeeld van iemand die kiest voor zijn passie. Zij grote passies waren voetbal en onderwijzer zijn. Hij kreeg fantastische aanbiedingen van de grote Nederlandse clubs maar bleef bij NAC, omdat hij bij NAC beide passies kon combineren. Addy kreeg o.a. een aanbieding van PSV. Addy stelde echter duidelijk dat hij alleen kwam, indien Ben van Gelder, de manager van PSV, zou zorgen voor een part-time baan als onderwijzer. Toen Ben van Gelder belde dat dit niet lukte maar hij het contract van Addy zou opwaarderen, wees Addy dit af. Hij wilde en kon niet kiezen tussen beide passies. Addy Brouwers speelde één interland tegen Tsjechoslowakije (1969 2-0 winst). Hoeveel interlands had deze stijlvolle linksbuiten (soms rechtsbuiten à la Robben) kunnen spelen, indien hij had gekozen voor een fulltime prof bestaan? Momenteel is hij scout bij NAC en rapporteur voor het Voetballer van het jaar klassement van de Telegraaf.

Leo Beenhakker is een voorbeeld van iemand die helemaal op eigen kracht is groot geworden. Hij heeft zelf gevoetbald als topamateur, maar wist zich als coach omhoog te werken wat ondermeer geleid heeft tot 3 titels met het grote Real Madrid. Op basis van verstand van voetballen, een enorm doorzettingsvermogen en een grote communicatieve kracht heeft hij grote successen behaald. En hij is ook een man die bewezen heeft dat hij een goed oog heeft voor het potentieel van jonge spelers. Dit is voor een voetbalclub van onschatbare waarde. We hebben gezien waar het allemaal toe geleid heeft, welke miskopen Ajax gedaan heeft na zijn vertrek.

Hans Nijland, de algemeen directeur van FC Groningen speelt in op het thema "Het geheim van Groningen".

Hans Kraay sr. zal ingaan op het thema "Is voetbal nog steeds kunst?" Hans Kraay sr. was een topper die met Dos in de jaren '50 landskampioen werd en zich daarnaast ontwikkelde tot een stervoetballer bij Feyenoord en het Nederlandse Elftal. Hans Kraay sr. is iemand die als speler, manager en tv-presentator het voetbal al jaren op de voet volgt. Bij uitstek is hij iemand die kan inspelen op het thema van Henk Kesler.

Karla Peijs, Commissaris van de Koningin van Zeeland, zal een toelichting geven over de rol van de provincie bij de totstandkoming van het Voetbal Experience. Dit past in het economisch beleid van de provincie Zeeland. Insteek is omzetverhoging in de toeristische-/ recreatieve sfeer en met name gericht op de dagrecreatie. Verder zal zij ook belangrijke Zeeuwse voetballers noemen, om aan te geven waarom het Voetbal Experience in Middelburg is gevestigd en niet elders. Mevrouw Peijs was van 27 mei 2003 tot 1 maart 2007 minister van Verkeer en Waterstaat.

Noot voor de redactie,