Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Jonge talenten en ervaren toppers van start in eerste Zesdaagse van Apeldoorn

De organisatie van de Zesdaagse van Apeldoorn en wedstrijdleider Patrick Sercu hebben voor de eerste editie van deze Zesdaagse, gehouden van 17 tot en met 22 december in het Omnisport, gekozen voor een uitgebalanceerd deelnemersveld. Jonge talenten krijgen de kans zich op te trekken aan ervaren toppers. Voor het eerst wordt er in Nederland een Zesdaagse met trio's gereden en ook dit zorgde voor een extra uitdaging om de teams samen te stellen.

Deelnemersveld
Voor Leon van Bon zal de Zesdaagse van Apeldoorn een soort van thuiswedstrijd zijn. Zijn baancarrière begon jaren geleden op de betonnen wielerbaan van Wielervereniging de Adelaar. Nu, in het najaar van zijn wielerloopbaan richt Van Bon zich meer en meer op het baanseizoen. Dit jaar was voor hem zelfs het wegseizoen dé voorbereiding op de Zesdaagses deze winter. Inmiddels is Van Bon dan ook een gevestigde waarde in de Nederlandse Zesdaagses en is hij er zeker op gebrand om te winnen zijn 'thuisstad'. Van Bon gaat van start in Apeldoorn met de sterke Duitser Bartko en de Nederlander Pim Ligthart. Bartko geldt al enige jaren als één van de Zesdaagse-toppers. Dit seizoen wist hij samen met zijn landgenoot Kluge de Zesdaagse van Amsterdam al te winnen. Met Ligthart vormde Van Bon al eerder een sterk koppel. In de Zesdaagse van Brabant, dit voorjaar, misten zij op een haar na de overwinning en werden tweede.

Van Bon, Bartko en Ligthart moeten de meeste concurrentie verwachten van het Nederlandse trio Danny Stam, Peter Schep en Tim Veldt. De zeer ervaren Noord-Hollander Stam is benieuwd naar de wedstrijden in het splinternieuwe Omnisport. Een langere baan, een zesdaagse met trio's en veel gemotiveerde jonge talenten. Spektakel zal het zeker worden! De Belgisch-Nederlandse formatie van Iljo Keisse, Jens Mouris hebben last minute met een wijziging te maken gekregen. De zieke Kenny De Ketele heeft helaas moeten afzeggen voor zijn optreden in het Apeldoornse Omnisport. Hij wordt vervangen door de Duitser Marcel Barth. Ondanks het feit dat dit gelegenheidstrio nog niet eerder samen startte, is het toch een team om in de gaten te houden. Onlangs werd Keisse, na een afwezigheid van een jaar, in Gent nog tweede met de Duitser Kluge. Dit bewijst dat de Belg weer helemaal terug is op zijn oude niveau.

Vuurwerk mag men zeker verwachten van de jonge talenten. Voor velen is dit de kans om zich in de kijker te rijden bij de 'grote' Zesdaagsen. Michael Vingerling, Nick Stöpler en Geert-Jan Jonkman, alledrie uitkomend voor het Koga-CreditForce team, zullen zeker de planken uit de piste rijden om de aansluiting bij de top te maken. Ook 'senior' Servais Knaven gaat de 17e december in Apeldoorn van start en neemt de piepjonge Nederlander Yoeri Havik en talentvolle Duitser Erik Mohs mee op sleeptouw in het Omnisport.

Op de valreep zijn er nog twee extra ploegen toegevoegd aan het deelnemersveld van de 1e Zesdaagse van Apeldoorn. Ploeg nummer twaalf wordt gevormd door de Tsjechen Vojtech Hacecky, Martin Blaha en Jiri Hochmann. De jonge Hacecky is een buitengewoon talentvolle baan- en wegrenner. In ons land werd hij in de Zeeuwse wereldbekerwdstrijd ZLM tour tweede en wist de 22 jarige Tsjech zijn generatiegenoten te kloppen in de ploegkoers tijdens het EK in Gent. Zijn teamgenoten Blaha en Hochmann zijn ook zeker geen onbekenden op de wielerbaan. Zo wisten zij begin dit jaar menig toeschouwer te verrassen toen zij verrassend derde werden op het wereldkampioenschap in Polen op de koppelkoers. Een team om in de gaten te houden dus.

De dertiende ploeg komt volledig van Amerikaanse bodem. Eric Barlevav, Jackie Simes en Daniele DeFrancheschi zullen de Amerikaanse kleuren verdedigen in het Apeldoornse Omnisport. De 31-jarige DeFranceschi zal met zijn zes nationale titels op de piste, zijn jonge landgenoten mee op sleeptouw nemen in het Europese Zesdaagsencircuit.

Het volledige deelnemersveld is als volgt:


1. Danny Stam - Peter Schep - Tim Veldt

2. Robert Bartko - Leon van Bon - Pim Ligthart
3. Patrick Kos - Bauke Kuiper - Sipke Zijlstra
4. Servais Knaven - Yoeri Havik - Erik Mohs
5. Raymond Kreder - Dennis Kreder - Michel Kreder
6. Dawid Glowacki - Lucasz Bujko - Piotr Kasperkiewicz
7. Michael Vingerling - Nick Stöpler - Geert-Jan Jonkman
8. Iljo Keisse - Marcel Barth - Jens Mouris
9. Roy Pieters - Ismaël Kip - Arno Van der Zwet
10. Bobby Traksel - Melvin Boskamp - Lieuwe Westra
11. Marc Hester - Jos Pronk - Matthé Pronk
12. Vojtech Hacecky - Martin Blaha - Jiri Hochmann
13. Eric Barlevav - Jackie Simes - Daniele DeFrancheschi

Programma
Bezoekers van de Apeldoornse Zesdaagse mogen een goed gevuld programma verwachten. Om 18.00 uur (zondag 11.00 uur) begint iedere dag een uitgebreid voorprogramma georganiseerd door de WV Adelaar. Renners uit alle categorieën, van nieuwelingenmeisjes tot amateurs, krijgen de kans om hun talent te tonen. Vervolgens begint om 19.00 uur (zondag 12.00 uur) het hoofdprogramma met de traditionele Zesdaagse onderdelen; de puntenkoers, koppelkoers, tijdritten, afvalkoersen en derny-wedstrijden, ze komen allemaal voorbij!

Ch!pz op Apeldoornse Zesdaagse
Er wordt niet alleen gefietst tijdens de Apeldoornse Zesdaagse, maar er is ook tijd voor de nodige optreden en entertainment. Zo staat er op zondagmiddag een spetterend optreden gepland van de kidsgroep Ch!pZ. Tevens kunt u op maandag een optreden verwachten van George Baker en op vrijdag staat een spectaculaire Mistery Act op het programma. Verder ook optredens van de zanger Dennis en demo's van Nederlandse beste BMX'ers.

Tickets
Tickets voor de Zesdaagse van Apeldoorn kunnen via de website, www.zesdaagseapeldoorn, worden besteld. Er zijn plaatsen op Tribune A (finishzijde), Tribune B (overzijde) Alle tickets zijn free seating. Tijdens de zesdaagse kunt ook kaarten kopen aan de dagkassa (vanaf 10.00 uur).


---