Het Luikse Uteron ondertekent een partnerschapsovereenkomst met Medicines360

17/12/2009 14:58

Hermes

De Luikse vereniging Uteron Pharma Operations NV en de Amerikaanse Stichting Medicines360 hebben een strategisch partnerschapsovereenkomst afgesloten in het kader van de ontwikkeling van een hormonaal spiraaltje dat voor een langdurige omkeerbare contraceptie zorgt.

De Luikse naamloze vennootschap Uteron Pharma Operations kondigt trots aan dat ze een belangrijke partnerschapsovereenkomst heeft afgesloten met de Amerikaanse Stichting Medicines360, die gevestigd is in San Francisco.

De NV Uteron Pharma Operations is de commerciële afdeling van Uteron Pharma Holding NV, dat een filiaal is van Mithra Pharmaceuticals, een Luikse vereniging die zich sinds 1999 voor de gezondheid van de vrouw inzet. Uteron Pharma, dat in 2006 opgestart werd in samenwerking met de Universiteit van Luik en het Waalse Gewest, wil systemen ontwikkelen die actieve stoffen langzaam vrijgeven. Hun grootste aandeelhouder is François Fornieri, stichter en huidig CEO van Mithra.

Medecines360 is een sociale autonome vereniging die vrouwen en kinderen over de hele wereld innoverende medische behandelingen ter beschikking wil stellen.

Het partnerschap dat tussen de Luikse vereniging en de Amerikaanse stichting afgesloten werd, heeft betrekking op de ontwikkeling van een langetermijn hormonaal spiraaltje met Levonorgestrel.

Het hormonale spiraaltje met Levonorgestrel is één van de meest gebruikte en veilige langetermijn anticonceptiemiddelen ter wereld.

In het kader van dat partnerschap, zal Uteron Pharma Operations de ontwikkeling en de productie van een nieuw hormonaal spiraaltje voor zijn rekening nemen terwijl Medicines360 verantwoordelijk zal zijn voor de klinische proeven in de Verenigde Staten en in Europa.

Het partnerschap wil, bij de Amerikaanse autoriteiten (de US Food & Drug Administration - FDA) en de Europese autoriteiten, een hormonaal spiraaltje met Levonorgestrel als langetermijn anticonceptiemiddel laten registreren en het over de hele wereld commercialiseren, dus ook in de ontwikkelingslanden.

Het hormonale spiraaltje met Levonorgestrel werd ontworpen om gedurende maximum 5 jaar een veilig, doeltreffend en omkeerbaar anticonceptiemiddel te kunnen bieden.

Medicines360, dat zich ook inzet voor de gezondheid van de vrouw, ontwikkelt en commercialiseert de behandelingen voor zowel de publieke als private sector. Medicines360 wil het bedrag van de verkoop in de private sector gebruiken voor haar missie in de publieke sector te ondersteunen.

"We zijn zeer blij dat we met de Belgische vereniging Uteron Pharma Operations in Luik mogen samenwerken in het kader van een vernieuwend partnerschap om alle vrouwen in de hele wereld een omkeerbaar langetermijn anticonceptiemiddel aan te kunnen bieden dat voorkomt uit de jongste ontwikkelingen op dat gebied. "zei Victoria Hale, stichter en CEO van Medicines360 bij de ondertekening van het akkoord.

"Als jong farmaceutisch bedrijf dat gespecialiseerd is in het onderzoek naar en de innovatie op het gebied van de gezondheid van de vrouw, kunnen we alleen maar blij zijn met het voorstel van een dergelijk partnerschap met Medicines360. Het partnerschap opent veel perspectieven, niet alleen op het gebied van de ontwikkeling maar ook op commercieel gebied omdat het ons toelaat om tot op eerste zicht moeilijk toegankelijke markten door te dringen. Ik ben zeker dat het partnerschap ook andere samenwerkingen mogelijk zal maken, zolang de missie en de doelstellingen van Medicines360 en Victoria Hale in het bijzonder (het heeft een lange geschiedenis op dit gebied) maar dicht bij ons karakter en ontwikkelingsgeest blijven", voegde Stijn Van Rompay, CEO van Uteron Pharma Operations eraan toe.