Minder kerstpakketten deze kerst

Amsterdam, 16 december 2009

Minder werknemers krijgen een kerstpakket. Een op de vier ondervraagden krijgt aan het eind van het recessiejaar 2009 geen kerstpakket. Voor 11% is dat dit jaar voor het eerst. Zo wordt de recessie ook onder de kerstboom zichtbaar.

Minder werknemers dan vorig jaar krijgen van hun werk een kerstpakket. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag onder 82.200 respondenten. Ruim één op de tien (11%) respondenten ziet aan het eind van het recessiejaar 2009 geen kerstpakket tegemoet. Een groep van 4% krijgt dit jaar wel een pakket en had vorig jaar dit extraatje niet. Hoewel voor zes op de tien (62%) ondervraagden alles bij het oude blijft: 48% krijgt net als vorig jaar een kerstpakket mee naar huis en 14% net als vorig jaar niets, worden er per saldo aan minder werknemers kerstpakketten uitgedeeld.

De traditie

Rond deze tijd ontvangt een groot deel van de werknemers een kerstpakket. Deze traditie stamt al uit het begin van de 19e eeuw. Het personeel van boerenfamilies mocht op tweede kerstdag naar huis om het kerstfeest met hun eigen familie te vieren. Ze kregen dan een mand mee met allerlei lekkere en nuttige zaken voor de hele familie. Dat werd ook gezien als een blijk van waardering voor het gedane werk en gaf tegelijkertijd het personeel de mogelijkheid om met kerst iets speciaals op tafel te zetten. Uit dit gebruik is uiteindelijk de huidige traditie van het kerstpakket ontstaan.

Tot 70 euro in het kerstpakket

Tegenwoordig bepaalt het kerstpakket al lang niet meer wat er op tafel komt met de feestdagen. Wel kunnen elk jaar enkele miljoenen Nederlandse huishoudens dit extraatje tegemoet zien. Toen in 2003 de belastingwetgeving werd aangepast daalde dat aantal flink. De kosten van het pakket stegen immers flink. Inmiddels is die maatregel weer teruggeschroefd en mag een werkgever zijn werknemers tot maximaal 70 euro onbelast aan geschenken geven.

© 2009 ING Economisch Bureau