Ingezonden persbericht


17 december 2009

Persbericht

WERK IN UITVOERING

De Lakenhal in 2010: géén tentoonstellingen

Het komende jaar neemt De Lakenhal een 'sabbatical leave' van de tentoonstellingsmachinerie. In plaats daarvan gaat het museum zich voor 100% richten op de eigen collectie en verzamelgeschiedenis. Dit grootschalige onderzoek zal volledig plaatsvinden in de publieke ruimte van het museum. Na 145 jaar keert De Lakenhal haar depots in de museumzalen binnenstebuiten en vraagt het publiek om over de schouders van het museumpersoneel mee te kijken en daarop te reageren. Zo wordt de museumvloer in 2010 een bijzondere werkvloer, vol met activiteiten en verrassingen: Werk in Uitvoering.

Het jaar 2009 was voor Stedelijk Museum De Lakenhal in Leiden zeer succesvol, met aan het begin van het jaar nog de grote Jan Wolkers-tentoonstelling en als afsluiting de alom bejubelde Van Doesburg and the International Avant-Garde, die te zien is t/m 3 januari 2010. Ook 2010 belooft nu weer een avontuurlijk jaar te worden.

Op 3 december j.l. nam de Leidse gemeenteraad het historische besluit om ruim 1 miljoen euro beschikbaar te stellen voor het op orde brengen van de collectie van De Lakenhal. Van 1 maart t/m 31 december 2010 worden meer dan 17.000 objecten op zaal en in het bijzijn van het publiek opnieuw bekeken en onderzocht. Het publiek krijgt zo een unieke kans om achter de schermen van het museum te kijken. Als op een lopende band worden de kunstwerken aangevoerd en vervolgens door medewerkers geregistreerd, gefotografeerd en zo nodig gerestaureerd. Daarna krijgen de mooiste of meest curieuze, adembenemende of verbazingwekkende objecten een ereplek in proefopstellingen, waarbij ook hedendaagse kunstenaars worden betrokken.

En dan is het woord aan het publiek. Directeur Meta Knol: 'De Lakenhal wil niet over de hoofden van de mensen heen praten, maar haar publiek actief betrekken bij het reilen en zeilen van het museum. In de afgelopen 145 jaar is er heel veel verzameld: grote en kleine meesterwerken uit de schilderkunst en kunstnijverheid en voorwerpen over de Leidse geschiedenis, vanaf de middeleeuwen tot nu. De visie op de taak van een museum is in die jaren ook steeds veranderd. Wij gaan nu terugkijken en nemen het publiek mee op die ontdekkingstocht. Op basis van onze eigen ervaringen met Werk in Uitvoering en de reacties van het publiek, gaan we een nieuwe toekomst voor De Lakenhal vormgeven.'

Noot voor redactie (