Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amsterdam 17 december 2009

Twitter ingeschakeld tegen huiselijk geweld.

Social network speelt hoofdrol in confronterende campagne.

De tijd dat Twitter uitsluitend bestemd was om elkaar lichtvoetige berichtjes te sturen is voorbij. Het medium staat op dit moment namelijk centraal in een confronterende campagne tegen huiselijk geweld.

In oktober 2009 wordt op Twitter een fictief personage aangemaakt, Jessica Stevens. Jessica heeft al snel een grote schare volgers. Na enkele weken ontmoet ze een jongen, wordt verliefd en trekt bij hem in. Maar gaandeweg krijgt het stel steeds meer ruzie, waarbij de man steeds gewelddadiger wordt. Jessica krijgt regelmatig klappen. De tragische praktijken twittert ze via www.twitter.com/jessicas_83. Toch blijft ze, zoals zoveel slachtoffers, haar liefde trouw.

Op 17 december 2009 wordt Jessica zo toegetakeld dat ze met een gebroken sleutelbeen in het ziekenhuis belandt. Enkele uren later twittert ze aan haar volgers dat ze niet bestaat, maar dat haar verhaal helaas wel levensecht is.

Aangezien minder dan 1% van de Twitteraars Jessica adviseerde om professionele hulp te zoeken, werden deze mensen ook direct geconfronteerd met het feit dat ze getuige waren, zonder daadwerkelijk actie te ondernemen.

In Nederland krijgt 1 op de 4 vrouwen thuis te maken met lichamelijk of fysiek geweld. Reden voor Stichting Wilskracht en reclamebureau New Message om dit opmerkelijke project te lanceren, dat op Twitter veel stof deed opwaaien. Om extra aandacht te genereren is populaire Twitteraars (BN-ers en politici) gevraagd om gedurende de campagne één Tweet (kort bericht op Twitter) aan Jessica te wijden. Zo zijn er zonder reclamebudget al meer dan 30.000 mensen bereikt, en is het verhaal zelfs door politiek Den Haag opgepikt.

"We wilden graag een zo realistisch mogelijk beeld van de werkelijkheid neerzetten" vertelt Chris Sant van New Message. "We wilden aantonen dat huiselijk geweld elke dag voorkomt, en meestal veel dichterbij is dan je denkt. Vreemd dat zoveel mensen dan toch hun kop in het zand steken. Huiselijk geweld is een probleem dat alleen kan worden opgelost door adequaat ingrijpen vanuit de omgeving. We hopen dat de actie aanleiding is voor veel meer berichtgeving in de media. Daarnaast hebben we het account van Jessica opengesteld voor Twitter gesprekken over huiselijk geweld."

Enkele reacties van Twitteraars op Jessica's verhaal:

"wat leees ik nou? heeft ie weer z'n handen niet thuis gehouden? twee keer in paar dagen?!!"

"Oppassen hoor!! Heb zelf bijna ook een relatie gehad waarin iemand me heeft geslagen. Pas ermee op!"

De complete actie is terug te vinden op:

www.twitter.com/jessicas_83

END