Gemeente Beverwijk


Wethouder Dijkshoorn neemt paneel aardkundige waarden in ontvangst

Op dinsdag 15 december 2009 heeft wethouder Maarten Dijkshoorn samen met de heer Kuiper van Landschap Noord-Holland het paneel 'Aardkundige waarden' onthult. De gemeente heeft het paneel gekregen van Landschap Noord-Holland. Landschap Noord-Holland is een stichting die natuur en landschap beschermt door aankoop, beheer, herstel en ontwikkeling van natuurgebieden. Het paneel is geplaatst bij het Ezelrugmuurtje bij het kerkhof van de Grote Kerk op het Kerkplein. Op het paneel kunnen voorbijgangers lezen wat de aardkundige waarden van deze locatie zijn.

Vanuit Landschapsbeheer Nederland is enige tijd geleden het landelijke project 'Natuur met (W)aarde' opgezet in samenwerking met de Nationale Postcode Loterij en het Ministerie van LNV. Het doel hiervan is het vragen van aandacht voor aardkundige waarden. Een definitie van aardkundige waarden is: 'vormen en patronen in de bodem die veelal aan het oppervlak zichtbaar zijn'. Deze zijn ontstaan door natuurlijke processen of onder invloed van de mens.

Het landschap waarin we nu leven is hier het resultaat van. In de omgeving van Beverwijk kan er gedacht worden aan duinen / duinvorming, restanten van oeverwallen van het Oer-IJ of de strandwal waarop de stad Beverwijk ligt. Deze elementen geven als het ware een kijkje in het ontstaan van het landschap. Wanneer deze waarden niet (h)erkend worden, kunnen we kansen missen om aardkundige elementen te behouden en om zichtbaarheid of de bekendheid van deze elementen te verbeteren. Landschap Noord-Holland wil daarnaast ook de minder bekende aardkundige waarden in de provincie onder de aandacht brengen. Een voorbeeld hiervan is de Heeren-, Post-, of Koningsweg die loopt over de (aardkundige) strandwal van Den Haag naar Alkmaar. Deze route loopt door het centrum van Beverwijk waarmee onder het asfalt van hedendaagse straten aardkundige waarden schuil gaan. Door het maken van een informatiepaneel wil Landschap Noord-Holland deze waarden bekend maken en voor een breed publiek herkenbaar.