Partij van de Arbeid

Den Haag, 17 december 2009

Vragen van het lid Heerts (PvdA) aan de minister van Justitie

over strafrecht voor minderjarigen en adolescenten


1. Kent u het artikel "Procureur-Generaal: geef kinderen geen celstraf" (Volkskrant 17-12-20089) en de eerdere vragen van de leden Heerts en Bouchibti over een artikel «Jeugdcriminaliteit wordt schromelijk overdreven». (Ingezonden 3 december 2008, nr. 1211)?


2. Wat is uw mening over het door pg Samson gestelde dat celstraffen voor kinderen averechts werken? Zijn er cijfers bekend over recidive van minderjarigen die celstraffen hebben ondergaan? Zo ja, hoe verhouden die recidivecijfers zich tot die van minderjarigen die andere dan celstraffen hebben ondergaan? Zo nee, kunt u die cijfers laten vergaren?


3. Hoe verhoudt de mening van pg Samson dat er jongvolwassenen tussen de 18 en 23 jaar anders moeten worden behandeld zich tot de antwoorden die u gaf op de bovengenoemde vragen onder nr. 1211?


4. Deelt u de mening dat in het kader van bijzondere voorwaarden die aan straffen worden gesteld er voor minderjarigen en jongvolwassenen andere voorwaarden mogelijk moeten zijn dan voor volwassenen? Geldt dit ook voor licht verstandelijk gehandicapten? Zo ja, gaat u dit uitwerken in het wetsvoorstel inzake voorwaardelijke sancties met bijzonder voorwaarden of andere wetgeving? Zo nee, waarom niet?


5. Kunt u aangeven hoe de leeftijdsgrenzen in het strafrecht ten aanzien van minderjarigen en jongvolwassenen in de lidstaten van de EU zijn?


6. Is het waar dat de hersens van iemand pas op 23 volledig ontwikkeld zijn? Zo ja, rechtvaardigt naar uw mening een andere vorm van strafrecht voor personen tot die leeftijd? Zo nee, waarom niet? {}