Ingezonden persbericht


Persbericht

2009/YG113
Buitenpost, 17 december 2009

Achtkarspelen veegt eigen straatje schoon!
Wethouder Pieter van der Veen neemt sleutels nieuwe veegauto in ontvangst

Donderdag 17 december heeft wethouder Pieter van der Veen de sleutels van de nieuwe veegauto van de gemeente Achtkarspelen in ontvangst genomen van Chris de Vries van M.S. De Vries en Zonen B.V. uit Beetgum.

Achtkarspelen vindt het belangrijk dat de wegen schoon en veilig zijn. Het machinaal straatvegen speelt een grote rol bij het schoonhouden van de weg en het bestrijden van onkruid. Regelmatig vegen geeft onkruid minder kans te ontkiemen. Daardoor is het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen niet nodig. En dat is natuurlijk goed nieuws! Voor een goed resultaat is het wel nodig dat er vaker en flexibeler geveegd wordt. Daarom is besloten een nieuwe veegauto aan te schaffen.

De nieuwe auto ziet er niet alleen prachtig uit, maar hij is ook voorzien van de modernste techniek om het vegen zo goed en veilig mogelijk uit te voeren. Een groot voordeel van de nieuwe machine is dat hij, ten opzichte van andere veegauto's, 50% minder fijnstof uitstoot. Fijnstof is erg ongezond. Bij het machinaal vegen is de kans op het vrijkomen van dit stof groot. Achtkarspelen heeft daarom gekozen voor een machine die dit fijnstof zoveel mogelijk "opzuigt" in plaats van het in de Achtkarspelse lucht te blazen. De nieuwe auto voldoet bovendien aan de "Euro 5" norm. Dit betekent dat hij aanzienlijk minder stikstofoxide en roetdeeltjes uitstoot dan voertuigen die slechts aan de Euro 3 of 4 norm voldoen. De nieuwe auto is bovendien voorbereid om te kunnen rijden op 2e generatie biobrandstoffen, en is daarmee klaar voor de toekomst.

De veegauto is natuurlijk ook een rijdend visitekaartje voor onze gemeente. U zult hem binnenkort vast tegenkomen bij het uitvoeren van zijn "schone" taak!