Nominaties GEVEL NBD Architectuurprijs bekend

Persbericht
Utrecht, 17 december 2009

Na rijp beraad heeft de jury van de GEVEL NBD Architectuurprijs, onder voorzitterschap van Chris Geurts, vijf projecten genomineerd voor deze prestigieuze onderscheiding. De prijs stond open voor architecten die tussen 1 januari 2008 en 1 november 2009 in Nederland een project hebben gerealiseerd met een bijzondere gevel. De inzendingen zijn beoordeeld op het concept, de methode en de context passend binnen het thema 'wereldarchitectuur' van de beurs GEVEL 2010, die van woensdag 27 tot en met 29 januari wordt gehouden in Ahoy Rotterdam. De prijsuitreiking vindt plaats in het theater van de beurs GEVEL op woensdag 27 januari. De prijswinnaar krijgt 5.000 euro. Voorafgaand aan de prijsuitreiking vindt het debat "Toekomstgerichte gevels"plaats. Dit debat wordt georganiseerd door het vakblad de Architect, NBD, en VNU Exhibitions Europe en begint om 15:30 uur.
In alfabetische volgorde van de architecten(bureaus) zijn de genomineerden:

- Architecten CIE: het conservatorium in Amsterdam
- Architectenbureau Marlies Rohmer: moskeeverzamelgebouw Fusion
- DP6 architectuurstudio: kantoorgebouw Radix
- Heren 5 architecten: parkeer-, woon-, winkelgebouw CAN
- HVDN architecten: woongebouw Het Kasteel

Drie pijlers
De inzendingen zijn beoordeeld op basis van drie pijlers in het licht van het thema 'wereldarchitectuur':
- Het concept: de architectonische verschijningsvorm, de ontwerpuitgangspunten, de creativiteit en de inventiviteit
- De methode: het materiaalgebruik en de productie- en montagemethode in ontwerp, uitvoering en detaillering
- De context: welke raakvlakken heeft de gevel met wereldarchitectuur in brede betekenis? Denk hierbij aan zaken als energieverbruik, materiaalkeuze (al dan niet duurzaam, eco, C2C), water, opkomende economieën, verschuivende grenzen van welvaart, de medemens

Architecten CIE
Voor het Amsterdamse conservatorium heeft Architecten CIE gebruik gemaakt van het Japanse 'engawa'-principe: het gebouw is als het ware binnenstebuiten gekeerd. De verkeersruimtes liggen aan de buitenkant, de zalen, leslokalen en studio's bevinden zich in het hart van het gebouw. Op deze manier heeft het bureau een akoestische schil gecreëerd waardoor de buurt geen last heeft van het conservatorium en het conservatorium niet van het drukke (trein)verkeer. De zaagtandvormige schil is uitgevoerd in glas met een ioniserende folie en voorzien van een zelfregulerend ventilatiesysteem.

Architectenbureau Marlies Rohmer
Fusion is een moskeeverzamelgebouw voor Turkse en Marokkaanse bezoekers in de Amsterdamse Schoolwijk Transvaal. Architectenbureau Marlies Rohmer heeft elementen uit deze drie culturen op een natuurlijke manier samengebracht. Het gebouw heeft daardoor een eigen uitstraling, terwijl het wel goed in de buurt past.

DP6 architectuurstudio
Radix is het nieuwe kantoorgebouw voor de Plant Sciences Group in Wageningen. Het klimaat en de ventilatie worden vanuit de gevelzone geregeld. De ventilatieopeningen zijn aan de binnenzijde weggewerkt achter houten lamellen. Buiten zijn houten luifels aangebracht met geïntegreerde buitenzonwering: screens in vier kleuren groen. De gevel is voor 90% van glas. Om het gebouw een warme uitstraling te geven zijn kliklijsten gebruikt van Accoya. Dit is gemodificeerd hout dat geen nabehandeling nodig heeft.

Heren 5 architecten
Parkeer-, woon-, winkelgebouw CAN (fase 1) in Amsterdam noord maakt op een bijzondere manier gebruik van baksteen. Vooral de parkeergarage valt op met haar innovatieve transparante bakstenen gevelpanelen. De grote garage - tweederde van het gebouwvolume - past door de materialisering goed in haar omgeving. 's Avonds licht ze op als een lantaarn en levert zo een positieve bijdrage aan de beleving van het Buikslotermeerplein.


HVDN architecten
Woongebouw Het Kasteel ligt aan een rangeerterrein. HVDN architecten had daardoor te maken met de eis van geluidwerende schermen. Het bureau heeft dit opgelost met een buitenschil uit horizontaal, verticaal en diagonaal gekantelde glasvlakken die deels open kunnen voor natuurlijke ventilatie. De tussenruimte dient als serre en de schil zorgt tevens voor thermische isolatie.

Jury
De jury van de GEVEL NBD Architectuurprijs bestaat uit: Chris Geurts voorzitter (tu/E / hoogleraar Technology of the Building Envelope), Joost Ector (Ector Hoogstad Architecten / projectarchitect en partner), Tillmann Klein (TUD / voorzitter Facade Research Group en leraar bouwtechniek), Bert Lieverse (VMRG / directeur) en Maartje Henket: secretaris (Sdu / vakredacteur techniek de Architect).

Tegelijk
Gelijktijdig met GEVEL, van 27 tot en met 29 januari 2010, vinden de vakbeurs Licht & Architectuur, het evenement Material Xperience en het eendaagse congres Greenbuild plaats. GEVEL voorheen GEVELtotaal, wordt voor de vierde keer georganiseerd. Material Xperience is een combinatie van een bijzondere expositie en lezingen door keynote speakers die een speciale kijk hebben op de laatste materiaalinnovaties. Greenbuild is een congres op het gebied van duurzaam bouwen en energiebesparende oplossingen. De datum van Greenbuild is donderdag 28 januari. GEVEL, Licht & Architectuur en Material Xperience zijn met dezelfde toegangskaart te bezoeken. Voor meer informatie op www.gevel-online.nl.


Noot voor de redactie (