Ingezonden persbericht


Sterigenics betreurt onrust door persbericht gemeente Zoetermeer

Sterigenics heeft kennis genomen van het persbericht 'Te grote uitstoot schadelijke stoffen door Zoetermeers bedrijf' van de gemeente Zoetermeer. Sterigenics betreurt de onrust die dit persbericht mogelijk en onnodig heeft veroorzaakt. De inhoud van het persbericht heeft de gemeente Zoetermeer niet tevoren met Sterigenics afgestemd. Daardoor ontbreekt in het persbericht helaas enige belangrijke informatie.

Sterigenics is een bedrijf dat zich toelegt op de sterilisatie van medische instrumenten en hulpmiddelen. Het door Sterigenics uitgevoerde sterilisatieproces draagt bij tot het verhogen van de veiligheid voor de patiënt tijdens chirurgische ingrepen. Het gebruik van ethyleenoxide is voor dit sterilisatieproces onvermijdelijk.

Zoals in het persbericht van de gemeente Zoetermeer wordt aangegeven, hebben zich in de jaren 2006 en 2007 problemen voorgedaan binnen de bedrijfsvoering van Sterigenics waardoor een verhoogde uitstoot van ethyleenoxide heeft plaatsgevonden. Vanuit de voortdurende zorg om de veiligheid en gezondheid van omwonenden en werknemers, heeft Sterigenics de verhoogde uitstoot consequent aan de gemeente Zoetermeer gerapporteerd. Bovendien heeft Sterigenics zich direct ingespannen om maatregelen te treffen om een verhoogde uitstoot tegen te gaan. Onder meer heeft Sterigenics geïnvesteerd in een nieuwe installatie. Hierdoor is de uitstoot van ethyleenoxide onder de voorgeschreven normen gebracht, en bestaat er op dit moment geen zorg meer over een verhoogde uitstoot. Door de getroffen maatregelen zijn de veiligheid en gezondheid van omwonenden en werknemers bovendien optimaal gewaarborgd.

Sterigenics neemt deze veiligheid en gezondheid ernstig ter harte. Sterigenics betreurt daarom dat het persbericht van de gemeente Zoetermeer mogelijk tot ongerustheid heeft geleid. Metingen die op geregelde tijdstippen wereldwijd bij Sterigenics medewerkers worden uitgevoerd, tonen geen verhoogde gezondheidsproblemen aan. Sterigenics meent voor die conclusie steun te vinden in het advies van de GGD aan de gemeente Zoetermeer. De GGD geeft aan dat een "gezondheidsonderzoek niet nodig en niet zinvol" is.

Sterigenics zal haar transparante informatiestroom naar de gemeente Zoetermeer in stand houden en blijft zich richting de gemeente constructief opstellen. Ondertussen zal Sterigenics er alles aan doen, om de veiligheid en gezondheid van omwonenden en werknemers te blijven waarborgen.




Ingezonden persbericht