Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 17 december 2009

Vuurwerk kopen we samen

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) ziet het aantal vuurwerkverkooppunten groeien. Bijna 1600 vuurwerkverkopers maken zich op voor een spetterende jaarwisseling. De Nederlandse consument koopt steeds vaker gezamenlijk vuurwerk. Dit jaar wordt een omzet verwacht van circa ¤ 65 miljoen. Dit betekent een zelfde goede omzet als vorig jaar.

Gezamenlijk vuurwerk kopen is de trend. Zo zijn er inmiddels zelfs speciale pakketten verkrijgbaar voor de hele straat. Klanten zijn dan in staat om vooral het zwaardere en duurdere siervuurwerk te kopen. Dit jaar zijn ook de themapakketten in trek. Vooral de pakketen van verschillende voetbalclubs doen het goed. Een leuk cadeau is de wenspijl. Hiermee kan men zijn eigen wens de lucht in schieten. Een deel van de opbrengst gaat naar de Doe Een Wens Stichting.

De bestellingen komen dit jaar wat later op gang, maar de omzetverwachting is gelijk aan vorig jaar. Meer dan 75 procent van het vuurwerk wordt besteld via internet. Ook dit jaar zijn de 500-grams cakeboxen veruit het populairst. Vuurwerk wordt vooral verkocht bij tuincentra, fietsenwinkels en bouwmarkten.

Winkels besteden veel aandacht aan het veilig afsteken van vuurwerk. Veiligheidsadviezen worden zichtbaar onder de aandacht gebracht en ook de veiligheidsbril is niet meer weg te denken. Winkeliers en gemeenten stimuleren vuurwerkafstekers om het vuurwerkafval snel op te ruimen. In veel gemeenten en winkels worden hier aparte zakken voor verstrekt.

De vuurwerkverkoop start dit jaar op dinsdag 29 december 2009 tot en met oudejaarsdag. Afsteken mag op 31 december vanaf 10.00 uur 's ochtends tot 02.00 uur 's nachts de volgende dag.