Minder somber het jaar uit

Amsterdam, 17 december 2009

Consumenten zien het aantal werklozen om zich heen toenemen. Hoewel de stemming minder somber wordt, zijn de vooruitzichten voor 2010 zeker niet rooskleurig. Pas in 2011 verwacht het ING Economisch Bureau de ommekeer.

Consumenten zien de werkloosheid oplopen. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag onder 65.300 respondenten. Een op de drie (33%) respondenten ziet meer werklozen om zich heen dan drie maanden terug. Volgens de helft (49%) is het aantal werklozen gelijk gebleven, terwijl 5% in de eigen omgeving een daling waarnam. De groep respondenten die het aantal werklozen om zich heen ziet oplopen, overtreft het aantal dat minder werklozen ziet nog steeds ruimschoots. Wel is de stemming deze maand voor de derde keer op rij verbeterd ten opzichte van de maand ervoor.

Minder somber het jaar uit

Het afgelopen jaar laten de werkloosheidsstatistieken een stijging zien. Ook in de vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de periode september tot en met november loopt de werkloosheid verder op. Ons land telt ruim 400.000 werklozen (5,3% van de beroepsbevolking). Dat zal naar verwachting nog iets oplopen naar 5,5% in het laatste kwartaal. Die oplopende werkloosheid is geen fantastisch nieuws, toch gaat de arbeidsmarkt minder slecht het jaar uit dan pakweg een halfjaar geleden voor mogelijk werd gehouden. Naar verwachting zal voor heel 2009 het werkloosheidscijfer gemiddeld zelfs onder de 5% blijven en op 4,9% uitkomen.

Toch 40% meer werklozen in 2010

Toch 40% meer werklozen in 2010 Hoewel de recessie achter de rug is en we de komende kwartalen de economie naar verwachting verder aantrekt, zal deze verbetering van de economie pas met vertraging zichtbaar worden op de arbeidsmarkt. Op dit moment zijn er weliswaar nog 'maar' iets meer dan 400.000 werklozen. In 2010 komen er daar naar verwachting nog ruim 150.000 bij. Dat betekent een toename van bijna 40%. Pas halverwege 2011 verwacht het ING Economisch Bureau de ommekeer in het aantal werklozen.

© 2009 ING Economisch Bureau