KRO

KRO De Wandeling over Dick Woudenberg: van Hitlers elite naar uitschot van de samenleving, deel 2

Uitzenddatum: 18/12/2009

Vandaag deel 2 van de Wandeling met Dick Woudenberg. Dick Woudenberg is opgegroeid in een fanatiek NSB-gezin. Zijn vader, Hendrik-Jan Woudenberg, zat voor de NSB in de Tweede Kamer en Dick wordt als puber, tijdens de Tweede Wereldoorlog, toegelaten tot Hitlers eliteschool. Als Duitsland de oorlog verliest verandert de positie van Dick in die van uitverkorene naar uitschot van de samenleving. Dick realiseert zich dat hij kritiekloos onderdeel is geweest van een afschuwelijke ideologie.

Dick heeft een groot deel van de oorlog doorgebracht op Hitlers eliteschool. Hier werd hij opgeleid voor een belangrijke functie in het Groot Germaanse Rijk. Maar als Duitsland de oorlog verliest, wordt Dick gevangen genomen en belandt hij uiteindelijk in kamp Vught. "Ik moest tussen een dubbele rij bewakers doorlopen, terwijl ze met de kolven van hun geweren beukten op mijn rug. Ze schreeuwden: "Ze moeten ze doodmaken". Op dat moment dacht ik echt: "Dit is mijn laatste nacht." Na Vugt en een heropvoedingskamp in Bussum keert Dick gedesillusioneerd terug in maatschappij. Hij heeft niets meer.

Het zijn uitgerekend twee Joodse mannen die Dick helpen bij het opbouwen van een nieuw leven en identiteit. Terwijl niemand Dick met zijn beladen verleden in dienst wil nemen, mag hij bij een Joodse man aan het werk. "Hij wist wie ik was en wie mijn vader was, maar tóch heeft hij mij een kans gegeven. Deze man is het gelukt afstand te doen van het vijanddenken. Hij zag mij als een medemens, ik ben hem zeer dankbaar." Jaren later wordt Dick opnieuw door een joodse man geholpen. Dit keer is het zijn joodse commandant die hem voordraagt voor de officiersschool. Dick wordt uiteindelijk leraar op een Middelbare school en vindt ook de liefde van zijn liefde. Dick Woudenberg blijft waarschuwen: "Ik heb mijn leergeld betaald, en ik ben nu waakzaam. Maar ik denk dat iedereen in staat is dader te worden, iedereen heeft iets van Hitler in zich." Hella van der Wijst gaat wekelijks op zoek naar inspirerende verhalen van mensen die hun hart volgen. Daarbij doorkruist ze wandelend de mooiste natuurgebieden.

KRO De Wandeling, vrijdag 18 december om 17.05 uur bij de KRO op Nederland 2.