02/12/2009 10:49

Allard Pierson Museum

Hoop gloort aan de cultuurhistorische horizon van Irak

Hatra stad van de zonnegod

18 december 2009 t/m 28 februari 2010

Op vrijdag 18 december opent de heer Siamand A. Banaa, ambassadeur van Irak, de tentoonstelling Hatra stad van de zonnegod in het Allard Pierson Museum. Deze fototentoonstelling toont de imposante ruïnes van Hatra, een antieke stad op ongeveer 80 kilometer ten westen van Mosul in het huidige Irak. Een unieke gelegenheid om kennis te maken met ongetwijfeld een van de belangrijkste Irakese culturele en toeristische trekpleisters van de toekomst.

Hoop gloort aan de cultuurhistorische horizon van Irak. In februari van dit jaar werd het Nationaal Historisch Museum van Irak te Bagdad heropend. Met dit museum en met unieke historische locaties zoals Hatra kan het verscheurde en zwaar getroffen Irak een andere kant van zichzelf tonen. Dankzij zijn rijke verleden mag het land hopen op een mooie toekomst voor cultuur en toerisme.

Hatra

Rond het einde van de eerste eeuw na Christus verrees de pre-islamitische stad Hatra uit het niets in de woestijn om nauwelijks 150 jaar later weer voorgoed verlaten te worden. De heilige stad was gewijd aan de zonnegod en het aantal en de omvang van de bewaard gebleven tempels zijn bijzonder indrukwekkend. Sinds de jaren '50 van de vorige eeuw wordt er door Irakese archeologen in Hatra opgegraven en gerestaureerd. In 1985 plaatste de UNESCO Hatra op de werelderfgoedlijst. Wie de tentoonstelling ziet, begrijpt waarom. Het staat vast dat Irak in een stabieler toekomst een culturele en toeristische trekpleister van formaat in huis heeft.

Tentoonstelling en conferentie

Hatra stad van de zonnegod is tot en met 28 februari 2010 te zien in het Allard Pierson Museum. De fototentoonstelling werd samengesteld in nauwe samenwerking met de leerstoelgroep Oude Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Tegelijk met de opening organiseert deze leerstoelgroep op 18 en 19 december de eerste internationale conferentie over Hatra.





http://www.allardpiersonmuseum.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie en