Gemeente Breda

In Bredase binnenstad twee nieuwe fietsenstallingen

Op vrijdag 18 december opent Wilbert Willems, wethouder Cultuur, Verkeer en Milieu, twee nieuwe fietsenstallingen in Breda.

Het gaat om de stallingen âAchter de Lange Stallenâ met plaats voor 150 fietsen en âConcordiastraatâ met ruimte voor 420 fietsen en 12 bromfietsen. Een nieuwtje is dat de laatste stalling een oplaadpunt voor vijf elektrische fietsen heeft. In de stalling aan de Concordiastraat onthult de wethouder een deel van het interieur met als thema âde zeven Nassauâs van Bredaâ van grafisch ontwerpster Mieke van den Hende en architectenbureau Baudoin van Alphen.

Â

Wethouder Willems: âEr bestaat al langere tijd grote behoefte aan meer overdekte stallingplaatsen voor fietsen en bromfietsen in de binnenstad. Dat is bijvoorbeeld te zien aan het grote aanbod van fietsen bij andere stallingen en aan het aantal verkeerd gestalde fietsen. Door het openstellen van nieuwe gratis fietsenstallingen willen we het voor inwoners zo makkelijk mogelijk maken om de fiets te pakken als ze naar de binnenstad willen.â

Â

Fietsenstalling Achter de Lange Stallen

Het gaat hier om een tijdelijke fietsenstalling in afwachting van de âherontwikkeling Achter de Lange Stallenâ, een project met winkels, woningen, een parkeergarage en fietsenstalling. De gemeente huurt het pand van de firma Pakhuys Vastgoed. In deze fietsenstalling kunnen 150 fietsen gestald worden, verdeeld over twee verdiepingen.

Â

Fietsenstalling Concordiastraat

De stalling is te vinden op de onderste verdieping van de Concordiagarage. De ingang, die voorzien is van een hellingbaan, ligt aan de Concordiastraat, de uitgang aan de Bleekstraat. De nieuwe stalling biedt plaats aan 420 fietsen en 12 bromfietsen. In de stalling worden de draagbalken beschilderd met de namen van de zeven âHeren van Bredaâ en een stukje Bredase geschiedenis. Dit thema sluit aan bij beeldcultuur en erfgoed, de twee speerpunten van het Bredase cultuurbeleid.

Â

Net zoals bij de andere fietsenstallingen in de stad kunnen fietsen in de beide stallingen gratis gestald worden. In de Concordiastraat kunnen ook bromfietsen gestald worden en als extra service bestaat de mogelijkheid om tegen een geringe vergoeding een buggy te huren.

Beide stallingen zijn geopend van maandag tot en met zaterdag van 07.30 tot 19.00 uur; op donderdag tot 22.00 uur. Tijdens de koopzondagen zijn deze stallingen ook geopend van 11.00 uur tot 18.00 uur.

Â

Breda, 14 december 2009