Gemeente Enschede

Kristalbad in handen van Landschap Overijssel

Gemeente en waterschap dragen 28 hectare over voor waterberging en natuur

Op 18 december a.s. dragen de gemeente Enschede en waterschap Regge en Dinkel onder het toeziend oog van de notaris en de provincie Overijssel 28 hectare grond over aan Landschap Overijssel ten behoeve van Kristalbad. Het Kristalbad is een gebied van 40 hectare groot tussen Enschede en Hengelo (O), dat de komende jaren in opdracht van de provincie Overijssel wordt ingericht voor waterberging in combinatie met natuur. Het gebied maakt onderdeel uit van de Ecologische Hoofdstructuur in Overijssel. Het gebied krijgt een natte en een droge corridor en zal grotendeels onder water komen te staan. De natuur varieert van bos, via struiken, riet en ruig grasland tot open water.

De gemeente Enschede en waterschap Regge en Dinkel dragen nu 28 hectare over aan Landschap Overijssel. Het is de bedoeling dat de ontbrekende 12 hectare, die nu nog particulier eigendom is, op korte termijn ook in handen komt van Landschap Overijssel.

Het gebied maakt deel uit van de landinrichting Enschede-Noord en wordt ingericht voor waterberging en als natuurgebied. "Daarmee krijgt de noordwestelijke stadsrand van Enschede een impuls", aldus wethouder Jelmer van der Zee. "Het Kristalbad gaat functioneren als een ecologische verbindingszone door de Twentse stedenband, maar ook als uitloopgebied voor bewoners van Hengelo en Enschede. Zowel natuur als onze inwoners profiteren daarvan."

Het waterschap Regge en Dinkel draagt zorg voor de inrichting van het gebied. De provincie stelt hiervoor een bedrag van EUR 900.000,- beschikbaar. Het is de bedoeling dat het gebied eind 2013 geheel is ingericht. De uitvoering ligt in handen van waterschap Regge en Dinkel en zal eind 2010 starten. Het Kristalbad zal uiteindelijk ruimte bieden voor de berging van 187.000 m3 water.

Met de inrichting van het Kristalbad komt de EHS in Overijssel weer een stap verder. Gedeputeerde Piet Jansen: "Stap voor stap komen we dichterbij ons doel, maar we zijn er nog lang niet. De provincie blijft zich inspannen om in 2018 de EHS in Overijssel klaar te hebben, maar we zijn uiteraard ook afhankelijk van de gelden, die het rijk daarvoor beschikbaar stelt. We hebben vorig jaar een versnelling in gang gezet en met onze partners afspraken gemaakt over de aankoop en inrichting van grond. En we zien dat het werkt. Dit jaar is in Overijssel zo'n 600 hectare grond aangekocht voor de EHS en is er 140 hectare ingericht als natuurgebied. Daarnaast is er dit jaar meer dan 100 hectare natuur gerealiseerd bij particulieren."

De grondoverdracht vindt op 18 december in de Grolsch Veste, Support Groep Lounge (3e etage), Colosseum 65, 7521 PP ENSCHEDE Programma:
09.30 opening en welkom door wethouder Jelmer van der Zee van gemeente Enschede
09.45 tekenen notariële akte en aansluitend symbolische overdracht grond (fotomoment)
10.10 overhandigen projectplan aan provincie, waterschap en gemeenten Enschede en Hengelo
10.20 toespraak door provincie Overijssel
10.30 toelichting op voorlopig ontwerp plan door waterschap Regge en Dinkel
10.40 afsluiting door Jelmer van der Zee
10.50 einde

Geplaatst: 17 december 2009.

17 december 2009