Provincie Noord-Holland

Provincie investeert in restauratie rijksmonumenten

18 december 2009 - Nieuwsartikel

De provincie Noord-Holland zet krachtig in op het behouden en beter toegankelijk maken van monumenten. De uitvoer van de projecten stimuleert de werkgelegenheid en in deze tijd van recessie is het van groot belang dat werkzaamheden snel kunnen starten.

Vier rijksmonumenten krijgen nu een provinciale bijdrage: De Obrechtkerk en de Portugese Synagoge (beiden in Amsterdam), de Synagoge Alkmaar en de Abdij van Egmond. De provincie wil snel nog tien aanvragen honoreren en gebruikt daarvoor ook de extra bijdrage van minister Plasterk.

In totaal investeert de provincie de komende drie jaar 14,4 miljoen euro in monumenten, musea en archieven. Voor 2009 is 2 miljoen euro beschikbaar. Dat bedrag is nu verdeeld over vier monumenten. Tien andere aanvragen voldoen ook aan de gestelde criteria en zijn daarmee uitvoeringsgereed. Het gaat om de restauratie van onder andere kerken, een molen en een stolpboerderij. De provincie hecht er veel waarde aan dat ook deze projecten snel uitgevoerd worden. Provinciale Staten besluiten in februari 2010 of deze projecten gefinancierd kunnen worden met de 4,4 miljoen die minister Plasterk eerder dit jaar voor rijksmonumenten beschikbaar heeft gesteld.

Laatste stap
De provincie vindt dat alle Noord-Hollanders nu en in de toekomst het Noord-Hollands Erfgoed moeten kunnen bezoeken en ervaren. Daarnaast is het rijke verleden ook zeer interessant voor de toeristische sector en versterkt het de ruimtelijke kwaliteit. De investering van de provincie betekent een âondersteuning in de laatste stapâ voor initiatiefnemers die musea, archieven en beschermde monumenten willen behouden voor een brede publieke toegankelijkheid. Voorwaarde is dat het merendeel van de benodigde middelen al bij elkaar is gebracht. Naar verwachting stimuleert de provincie in drie jaar met haar bijdrage een totale gezamenlijke investering van 130 miljoen euro.

Levend verleden â restauratie vier rijksmonumenten De Obrechtkerk ondergaat een totale restauratie. Een deel van het werk is al afgerond. Het komende jaar worden het schip, de voorgevel en de fronttorens gerestaureerd. De Portugese Synagoge in Amsterdam besteedt de provinciale subsidie vooral aan het herstel van de fundering. Het project restauratie Synagoge Alkmaar is veelomvattend. Allereerst wordt het gebouw gerestaureerd en in ere hersteld. Het pand aan de Hofstraat was tot 1942 in gebruik als synagoge. Door de Tweede Wereldoorlog ging deze functie verloren. Woningbouwvereniging Van Alckmaer voor wonen en Stichting SAS (Stichting Alkmaarse Synagoge) zetten zich in voor het herstel en willen het gebouw ook de functie geven van joods multifunctioneel centrum. Als het project is afgerond dat heeft het gebied boven het Noordzeekanaal sinds jaren weer een synagoge. De refter van de Abdij van Egmond zal worden ingericht als leeszaal van de bibliotheek. Hiermee wordt de bibliotheek beter toegankelijk en meer uitnodigend. De uitbreiding maakt het mogelijk dat grote groepen ontvangen kunnen worden. Hier was veel behoefte aan.

Nieuw aanvragen
In 2010 kunnen er opnieuw aanvragen worden ingediend.
---