Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Permanente aandacht bij VWS en Jeugd en Gezin voor regeldruk

Nieuwsbericht, 18 december 2009

De ministeries van VWS en JenG besteden voldoende aandacht aan het verminderen van de administratieve lasten en regeldruk.

Daarom gaat het Adviescollege toetsing administratieve lasten (Actal), de regeldruk van wet- en regelgeving van VWS en JenG niet meer vooraf toetsen. Dit staat in een convenant dat VWS en J&G vandaag tekenden met Steven van Eijck, voorzitter van het Actal. Het convenant gaat in op 1 januari 2010.

Actal maakt gebruik van zes criteria om na te gaan of departementen voldoende doen om aandacht voor administratieve lasten effectief en structureel te verankeren in de organisatie. Zo bekijkt Actal bijvoorbeeld of de departementen de te verwachten effecten van regelgeving voor burgers en bedrijfsleven voldoende onderbouwen.

Op basis van tot nu toe voorgelegde dossiers en ervaringen heeft Actal geconcludeerd VWS en JenG voldoende aandacht besteden aan de toetspunten en dus voldoen aan de zes criteria.

In het najaar van 2010 evalueert Actal tussentijds of VWS en JenG nog steeds voldoende aandacht voor de regeldruk hebben.

Verwijzingen


* Meldpunt bureaucratie en regeldruk Dossier | 15 april 2009 VWS wil de bureaucratie in de zorg verminderen. Professionals in de zorg worden opgeroepen om het ministerie te laten weten waar zij last van hebben.