TNO

eisen tol: 220 extreme vroeggeboortes per jaar

18 december 2009

Doorroken tijdens zwangerschap vaak samen met nog meer risicovol gedrag voor kind

Roken en drinken tijdens de zwangerschap eisen tol: 220 extreme vroeggeboortes per jaar

Roken is een directe oorzaak van extreme vroeggeboorte. Roken tijdens de zwangerschap veroorzaakt in Nederland jaarlijks 220 extreme vroeggeboortes, dat wil zeggen bij de 28e zwangerschapsweek of eerder. Ook worden jaarlijks als direct gevolg van het roken tijdens de zwangerschap 3.000 ondervoede baby's in Nederland geboren. Dit blijkt uit onderzoek van TNO onder 15.000 moeders. De resultaten zijn vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke, open-acces tijdschrift PLoS ONE.

In opdracht van het ministerie van VWS en STIVORO analyseerde TNO de gegevens van de Peilingen Borstvoeding uitgevoerd tussen 2001 en 2008. In totaal hebben 15.000 aanstaande moeders een vragenlijst ingevuld.

Ook ander risicovol gedrag

Zwangeren die er niet in slagen te stoppen met roken, stellen hun kinderen vaker ook aan andere risico's bloot. Zo blijkt dat overmatig alcoholgebruik tijdens de zwangerschap bij rokende zwangeren twee keer zo vaak voorkomt als bij niet-rokende. Ook kiezen rokende zwangeren minder vaak voor het geven van borstvoeding.

Integrale aanpak nodig

Volgens kinderarts en TNO-onderzoeker Ko van Wouwe beginnen hierdoor teveel kinderen met een viervoudige achterstand: ze zijn ondervoed, extreem te vroeg geboren, blootgesteld aan overmatig alcoholgebruik en ze missen de voordelen van borstvoeding. TNO-onderzoeker Caren Lanting stelt: om zwangeren beter te motiveren tot een gezonde leefstijl moeten al deze aspecten in de preventie integraal aangepakt worden.

De feiten

* In Nederland worden jaarlijks ongeveer 180.000 kinderen geboren. Daarvan zijn 660 extreme vroeggeboortes. Een derde hiervan wordt direct veroorzaakt door roken tijdens de zwangerschap. * Het aantal rokende zwangere moeders is tussen 2001 en 2007 flink gedaald. Toch rookt één op de tien moeders nog tijdens de zwangerschap; gemiddeld vijf sigaretten per dag. * Rokende moeders drinken twee keer zo vaak overmatig: meer dan 6 glazen per gelegenheid.
* Rokende moeders geven twee keer zo vaak kunstvoeding: 38% begint direct met de fles.

bericht 2009-64
Contactpersoon



TNO