Geen overlast, geen horeca-exploitatievergunning

18/12/2009 10:24

VNG

De VNG biedt gemeenten een alternatief model aan voor de horeca-exploitatievergunning. Door een wijziging van de model-APV krijgen gemeenten de mogelijkheid horecabedrijven een vrijstelling te verlenen voor de horeca-exploitatievergunning, of deze zelfs te laten vervallen. Deze wijziging is er mede op advies van de commissie Regeldruk Bedrijven gekomen.

Horecabedrijven die alcohol schenken en dus onder de Drank- en Horecawet vallen, de zogeheten 'natte' horeca, hoeven geen horeca-exploitatievergunning meer aan te vragen. Alleen als een bedrijf overlast in de openbare ruimte veroorzaakt, wordt deze vrijstelling ingetrokken. Voor het overgrote deel van de "droge" horeca, horecabedrijven die niet onder de Drank- en Horecawet vallen, kan de horeca-exploitatievergunning worden afgeschaft. Het gaat dan om bijvoorbeeld lunchhoekjes bij de bakker, horeca in zorginstellingen en musea, lunchrooms en bedrijfsrestaurants. Voor risicogevoelige 'droge' horecabedrijven zoals coffeeshops blijft de exploitatievergunning nodig in verband met de Bibob-toets.

Voorzitter van de VNG, Annemarie Jorritsma, noemt het advies aan haar leden: "Goed nieuws voor horecaondernemers". Werkgeversorganisatie VNO-NCW en de staatssecretarissen van Economische Zaken en Financiën zijn er dan ook erg blij mee. VNO-NCW voorzitter Wientjes: "Met het afschaffen van de vergunning laat de VNG zien mee te denken met ondernemers en vertrouwen in ondernemers voorop te stellen".

"Het is een goede zaak dat deze wijziging wordt doorgevoerd, het draagt bij aan een merkbare vermindering van regeldruk voor ondernemers. Deze vergunning is grotendeels overbodig en zou alleen nog selectief moeten worden ingezet bij risicovolle horeca. Zoetermeer heeft de HEV nooit gehad, en kan nog steeds uitstekend zonder. Leiden heeft deze vergunning onlangs succesvol afgeschaft en andere gemeenten doen er goed aan dit voorbeeld te volgen", aldus staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken.

Ook Koninklijke Horeca Nederland is zeer tevreden en benadrukt de bewuste afweging die gemeenten volgens het VNG model moeten maken. Veel gemeenten hebben de horeca-exploitatievergunning inmiddels afgeschaft. Voorzitter Hajé de Jager noemt het een prima resultaat van goed overleg tussen betrokken partijen. "De goede ondernemers, die het overgrote deel in de horecabranche vormen, worden niet meer opgezadeld met een overbodig stuk van de toch al overdadige papierberg."

De wijziging van de horeca-exploitatievergunning levert een bijdrage aan het verminderen van regeldruk in ons land. Het is een onderdeel van het programma Minder regels, meer service, een samenwerking tussen de VNG en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Economische Zaken en Financiën. Doel is binnen de huidige kabinetsperiode de administratieve lasten met vijfentwintig procent te verminderen. De horeca-exploitatievergunning staat in de top 10 van grootste ergernissen van ondernemers. De afschaffing levert de horeca een flinke besparing in tijd en geld op.

Den Haag, 18 december 2009