ABVAKABO FNV

AOW: Alle kansen benutten om belangen leden te behartigen

18 december 2009
"Wij laten geen kans voorbij gaan om de belangen van onze leden zo goed mogelijk te behartigen", aldus FNV-voorzitter Agnes Jongerius. De FNV heeft de afgelopen weken veel met leden gesproken over de AOW.

Er ligt een kaal wetsvoorstel van het kabinet zonder enige regeling met een menselijk gezicht. "Dat betekent dat wij nu heel hard aan het werk gaan om de schade van dit slechte kabinetsplan zoveel mogelijk te beperken. Dat doen we via de lobby bij de politiek. Maar dat doen we ook met gerichte acties, van allerlei soort. Zo zult u ons niet missen bij de geplande hoorzitting en het echte kamerdebat over de wetsvoorstellen.", aldus Jongerius.

Ergernis
De FNV ergert zich vooral aan het ontbreken van fatsoenlijke plannen voor mensen die langdurig zwaar werk hebben moeten verrichten. "Natuurlijk vindt ook de FNV dat mensen niet moeten verslijten in hun werk. Daar mogen werkgevers best meer aan doen. We zullen de politiek aan hun belofte houden hier een echte oplossing voor te creeren."

Geen strafkorting
In plaats van mensen in te delen in mensen met en mensen zonder een zwaar beroep, zouden we in Nederland toe moeten naar een systeem waarin mensen met de lagere inkomens de mogelijkheid krijgen alsnog op 65 jaar te stoppen zonder een strafkorting op de AOW. Jongerius: "Zij zijn tenslotte de mensen die vaak vroeg begonnen zijn en ook geen grote pensioenpot opgebouwd hebben waarmee ze de strafkortingen kunnen opvangen." Als we dat realiseren moet dat wat de FNV betreft niet om zeep worden geholpen door een greep in de pensioenfondsen. Jongerius: "Dat is namelijk geld van de mensen, niet van de politiek."

"Overigens zijn we niet onder de indruk van de plannen voor de ouderenparticipatie zoals Donner die vorige week heeft gepresenteerd. Als je oudere werklozen aan het werk wil hebben en houden, helpt het niet ze als te duur te bestempelen. Wij verwachten van minister Donner een concreet plan om oudere werkzoekenden vanaf, zeg 50 jaar, aan het werk te helpen. Daarnaast willen we het recht op doorwerken en betere ontslagbescherming.", aldus Jongerius.

De lobby van de FNV zal zich richten op alle mogelijke verbeteringen. Jongerius: "Het zou natuurlijk prachtig zijn als we daarin ons eigen plan, deels of geheel, terug zouden zien. Want een flexibele AOW is beter, daar blijf ik van overtuigd. Iedereen verdient een goede oude dag en met de plannen van het kabinet gaat dat niet lukken. Dus onze lobby gaan we kracht bijzetten met diverse gerichte acties."