Gemeente Waddinxveen


Rekenkamercommissie heeft deelname gemeente in bestuur Coenecoop College onderzocht

âGemeenschappelijke regelingen hebben niet altijd het gewenste effect en zouden eens goed onder de loep genomen moeten worden. Binnen een gemeenschappelijke regeling doen meerdere partijen meeâ. En iedere partij kan een steekje laten vallen waardoor signalen niet of niet tijdig worden opgepakt. Dat is de algemene conclusie van een onderzoek dat de rekenkamercommissie Waddinxveen heeft verricht naar de participatie van de gemeente Waddinxveen in het bestuur van het Coenecoop College.

De gemeenten Waddinxveen, de gemeente Boskoop en de Vereniging voor voortgezet onderwijs in samenwerkingsverband Waddinxveen en omstreken hebben voor voortgezet onderwijs een gemeenschappelijke regeling getroffen. Daarbij is een openbaar lichaam ingesteld, beter bekend als het Coenecoop College.

Het Coenecoop College is de afgelopen jaren in financiële moeilijkheden geraakt. Diverse raadsfracties hebben vervolgens de rekenkamercommissie verzocht een onderzoek te doen naar de situatie rondom het Coenecoop College.

Met het oog op de sturingsrelatie die de gemeente onderhoudt met het Coenecoop College, heeft rekenkamercommissie besloten die sturingsrelatie van de gemeente Waddinxveen met het Coenecoop College te laten onderzoeken.

De Rekenkamercommissie constateert dat de gemeenschappelijke regelingen in het algemeen eens goed tegen het licht gehouden zouden moeten worden. Zeker daar waar het de positie en inbreng in het algemene en dagelijkse bestuur betreft maar ook wat het financieel belang en risico voor de gemeente is en welke afspraken daarover met betrokken partijen zijn vastgelegd. Ook zou er meer aandacht moeten worden besteed aan de informatieplicht van de gemeenschappelijke regeling en de routing van inkomende en uitgaande stukken.

Voor wat betreft de gemeenschappelijke regeling Coenecoop College is de commissie van mening dat de discussie moet worden gevoerd of de huidige bestuursvorm en de wijze van vertegenwoordiging de geschikte is of dat een andere vorm zal moeten worden gekozen. Dit om (de financiële) problemen, waar het Coenecoop College nu mee kampt, in de toekomst te voorkomen.

Het rapport van de Rekenkamercommissie heeft de titel âGemeenschappelijke (ont)regelingâ meegekregen waarmee de complexiteit van de gemeenschappelijke regelingen wordt aangegeven.

De rekenkamercommissie biedt het rapport woensdag 16 december aan de gemeenteraad aan en zal, na tussenkomst van het Presidium, waarschijnlijk verder inhoudelijk besproken gaan worden in de commissie Bestuur & Middelen óf de commissie Samenleving van 27 respectievelijk 28 januari 2010.

De Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) is een Nederlandse wet, waarin samenwerkingsverbanden worden geregeld tussen openbare lichamen zoals gemeenten, provincies en waterschappen. De huidige wet dateert van 20 december 1984. Deze wet is sinds die tijd de belangrijkste grondslag voor samenwerking tussen gemeenten, provincies en waterschappen.

Er zijn vier soorten gemeenschappelijke regelingen

openbaar lichaam met een algemeen bestuur, een dagelijks bestuur en een voorzitter

gemeenschappelijk orgaan zonder rechtspersoonlijkheid

laten behartigen van de gemeenschappelijke taken door een zogenaamde centrumgemeente

regeling zonder organisatorisch verband (bestuursovereenkomst)

De gemeente Waddinxveen zet per jaar ca. 4 miljoen euro uit bij de gemeenschappelijke regelingen. Het gaat hierbij dan om zaken als gezondheidszorg, milieudiensten, etc.