NAM sluit langdurig servicecontract met consortium GLT-PLUS 18/12/2009 10:34

Nederlandse Aardolie Maatschappij BV

CONTRACT GOED VOOR DUIZENDEN MANJAREN WERK IN NOORD-NEDERLAND

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft na een uitgebreide aanbestedingsprocedure een nieuw servicecontract afgesloten met GLT-PLUS, een consortium bestaande uit vijf bedrijven. Onder de raamwerkovereenkomst vallen onderhoudsactiviteiten en projectwerk op de installaties van het Groningen-systeem. Het raamwerkcontract heeft een looptijd van 15 jaar en zal naar verwachting ruim 10.000 manjaren aan werkgelegenheid opleveren, waarvan een groot deel in Noord-Nederland.

Het contract, dat op 1 januari 2010 ingaat, is op 17 december getekend op het hoofdkantoor van de NAM in Assen. Onder de raamovereenkomst vallen onderhoudsactiviteiten en projectwerk dat gekoppeld is aan het Groningen-systeem. Het Groningen-systeem omvat naast de gaswinningsen gasbehandelingsinstallaties van het Groningen-gasveld ook de beide ondergrondse gasopslagen in Norg en Grijpskerk, alsmede NAM's installaties in Delfzijl. Het GLT-PLUS consortium bestaat uit de volgende partijen: Jacobs Nederland BV, Siemens Nederland NV, Siemens Industrial Turbomachinery BV, Stork Industry Service BV en Yokogawa Europe Solutions BV. De NAM en de partijen uit het consortium hebben al eerder samengewerkt. Tussen 1997 en 2009 hebben zij het zogeheten 'Groningen Long Term Project' (GLT project) op tijd en binnen budget afgerond. Het twaalf jaar durende project bestond uit het renoveren van alle gasproductielocaties van het Groningen-gasveld. Dankzij deze renovatie kan er nog vele decennia aardgas uit dit veld worden geproduceerd. Johan de Haan, namens de NAM verantwoordelijk voor het Groningen-systeem, is zeer tevreden met het nieuwe servicecontract: "Ik kijk uit naar een voortzetting van de succesvolle en efficiënte samenwerking met het consortium. Als we er in slagen om de positieve ervaringen van het GLT project door te voeren op de toekomstige onderhoudsactiviteiten dan ben ik ervan overtuigd dat we goed zijn voorbereid op deze toekomst." Het Groningen-systeem is erg belangrijk voor de NAM en voor Nederland omdat het goed is voor zo'n 50% van de Nederlandse aardgasproductie. Ook in de toekomst zal Groningen een aanzienlijke rol blijven spelen. "Het Groningen-systeem moet haar huidige capaciteit in het komende decennium behouden om schommelingen in de vraag naar aardgas te kunnen blijven opvangen. Daarom moeten onze installaties zeer goed worden onderhouden en moeten wij ze voortdurend aanpassen en uitbreiden. Investeringen zijn daarom essentieel, dit nieuwe raamcontract vormt hiervoor een goede basis.", aldus De Haan.

OVER DE NAM:
De NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V.) is opgericht in 1947 en houdt zich bezig met de exploratie en productie (opsporing en winning) van aardolie en - vooral - aardgas, in Nederland en op het Nederlandse deel van het Continentaal Plat. De NAM (50% Shell, 50% ExxonMobil) is veruit de grootste producent van aardgas in ons land: jaarlijks produceert het bedrijf zo'n driekwart van al het gas dat uit Nederlandse bodem wordt gewonnen. In 2008 produceerde de NAM ruim 57 miljard kubieke meter gas en ruim 260.000 kubieke meter olie. Ruim 70 procent van NAM's jaarlijkse gasproductie was in 2008 afkomstig uit het grote Groningen-gasveld ('Slochteren'). De overige 30 procent wordt gewonnen uit vele tientallen kleine gasvelden op land en op de Noordzee. Bij het Groningse Grijpskerk en Langelo (Norgveld) in de provincie Drenthe heeft de NAM installaties voor de ondergrondse opslag van aardgas. De NAM, waarvan het hoofdkantoor gevestigd is in Assen, telt ongeveer 1800 medewerkers.





http://www.nam.nl