Gemeente Enschede

Beleidsdoelen Nationaal Muziekkwartier grotendeels behaald

Op 15 december hebben Burgemeester en Wethouders de 'Beleidsmatige evaluatie project Nationaal Muziekkwartier' vastgesteld. Uit de evaluatie blijkt dat met de bouw van het Nationaal Muziekkwartier de beoogde beleidsdoelen grotendeels behaald zijn.

In het Nationaal Muziekkwartier werken de zes instellingen nauw met elkaar samen op tal van gebieden. De programmatische samenwerking is zodanig sterk geworden, dat het Nationaal Muziekkwartier als aanjager van het professionele muziekklimaat beschouwd mag worden. De samenwerking van het Nationaal Muziekkwartier met de beeldende kunst instellingen uit Enschede bepaalt in hoge mate het onderscheidende culturele profiel van Enschede. Bovendien heeft de markante architectuur van het gebouw nationaal en internationaal de aandacht getrokken. Daarmee is het Nationaal Muziekkwartier de sterke uiting van grootstedelijkheid geworden die beoogd werd. Zelfs zodanig dat het in de onlangs opgestelde "Strategische Visie Citymarketing Enschede 2020" (concept d.d. november 2009, Enschede Promotie) genoemd wordt als mogelijk onderdeel van de `Big Five' van Enschede. Dat zijn vijf (nader vast te stellen) beeldbepalers in Enschede die de Enschedese claim van grootstedelijkheid (zakelijk en cultureel) moeten bewijzen.

Het Nationaal Muziekkwartier is bezig zijn rol naar de amateurkunstsector te ontwikkelen. Er gebeurt al veel voor amateurs in het Nationaal Muziekkwartier, maar de uitstraling daarvan moet nog versterkt worden. Met de aanstelling van de cultuurcoach is voorzien in een belangrijke behoefte van de sector. Op dit moment is het Nationaal Muziekkwartier ontwikkelt nu beleid als overkoepelende paraplu voor de amateurkunstactiviteiten die nu al regelmatig uitgevoerd worden.
Ook is een deel van de economische effecten gerealiseerd. Er is tijdens de bouw aanzienlijke werkgelegenheid gecreëerd en het Muziekkwartier is een grote werkgever in de stad. De economische crisis heeft echter negatieve effecten op de bezoekersaantallen in het theater.

Geplaatst: 18 december 2009.

18 december 2009